// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lubna Ahmad Al-Hussein: 40 piskeslag
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Lubna Ahmad Al-Hussein: 40 piskeslag

Skrevet af den 3. oktober 2010 – 21:21Ingen kommentarer

Fredag d.3. juli 2009 bliver Lubna Ahmad Al-Hussein anholdt på en restaurant i Khartoum. Hvorfor? Fordi hun har bukser på. Og dermed forbryder hun sig på den sudanesiske straffelovs paragraf 152: krænkelse af den offentlige moral. Hvert år bliver 43.000 kvinder anholdt for at krænke den offentlige moral. De får ikke at vide hvad de konkret har gjort, de får ingen mulighed for at forsvare sig og de har ingen anden mulighed end at underkaste sig deres straf; piskeslag, bøde eller fængsel. Eller alle tre ting.

Lubna Ahmad Al-Hussein er – til hendes held – en kendt journalist og hun har modet og overskuddet til at kæmpe imod denne uretfærdighed. Mens hun venter på sin retssag sender hun 400 invitationer ud til den internationale presse, politikere og organisationer. Hun inviterer dem til at overvære sin retssag og efterfølgende piskning og skaber på den måde stor opmærksomhed om sin sag, nationalt og internationalt. På grund af sit arbejde for FN har hun mulighed for at benytte sig af sin immunitet, hvorved anklagen kan bortfaldes, men hun vælger at tage sin afsked, så retssagen kan gå sin gang.

I bogen følger vi hendes kamp og vi får hendes livshistorie. For hende drejer det sig ikke længere om en enkelt – hendes egen – retssag, men om en kamp mod en uretfærdig, diskriminerende, absurd lovgivning. Hun møder mange forhindringer på vejen i form af trusler, bestikkelse fra myndigheder, der forsøger at få hende til at droppe sagen, hvis hun lover aldrig at gå med bukser igen, hun får udrejseforbud, så hun ikke kan deltage i den internationale mediedækning mv.

Udover den konkrete retssag, fortæller hun om livet i Sudan før og efter septemberlovene blev indført i 1983, hvilket betød en overgang fra et frit samfund til streng overholdelse af sharia-lovgivningen. Dommere der nægtede at bringe sharia-lovgivningen i anvendelse blev frataget deres embede, lærerne på gymnasier og universiteter blev erstattet af loyale islamister og særligt politi blev indsat for at sikre, at lovgivningen blev overholdt og greb ind så snart for eksempel kvindelige studerende dukkede op på universitet iført bukser eller hvis drenge og piger arbejdede sammen i grupper.

Bogen er et chokerende indblik i, hvordan et forholdsvist velfungerende samfund i løbet af ingen tid kan forvandle sig til et primitivt, diskriminerende og uretfærdigt samfund, hvor man ingen rettigheder eller muligheder har som borger, især som kvinde. Lubna Ahmad Al-Hussein er undtagelsen, der har det nødvendige overskud og netværk til at kæmpe mod myndighederne og forsøge at ændre de absurditeter som den sudanesiske befolkning er nødt til at finde sig i. Og hendes kamp er langtfra slut.

Selvom jeg godt ved, at de her ting finder sted, bliver jeg lige chokeret hver gang jeg læser de her personlige beretninger om livet andre steder i verden. Men håbet findes i de ildsjæle som Lubna Ahmad Al-Hussein, der har kræfter og vilje til at forsøge at ændre tingenes tilstand. Inspirerende læsning!

Lubna Ahmad Al-Hussein, 40 piskeslag, Gads Forlag, 192 sider, Marts 2010.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.