// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Robert Louis Stevenson: Vandringer med et æsel i Cevennerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer, Rejsebog

Robert Louis Stevenson: Vandringer med et æsel i Cevennerne

Skrevet af den 28. august 2019 – 06:47Ingen kommentarer

“For min del rejser jeg ikke for at komme et sted hen, men for at komme afsted”.

Robert Louis Stevenson (1850-1894) er bedst kendt som manden bag klassikere som den eventyrlige ungdomsbog Skatteøen og gyseren Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Men han var en mangefacetteret skotsk forfatter, der skrev flere børnebøger, romaner, digte og essays.

Da forlaget Gyldendal for nylig udgav Stevensons berømte rejsedagbog “Vandringer med et æsel i Cevennerne”, på dansk, var vi mange, der klappede i hænderne. Den regnes for verdenslitteraturens første “outdoor-bog”, og 2017 figurerede bogen på The Guardians liste over verdens hundrede bedste nonfiktionbøger.

Bogen beskriver den vandring, som Stevenson foretog i efteråret 1878, hvor han gik 200 kilometer på 12 dage i den franske bjergkæde Cevennerne. Når man læser hans optegnelser over turen, er det ikke til at forstå, at de er skrevet i 1879. Let og levende beskriver han den ufremkommelige natur, den lokale folklore og de mennesker, han møder undervejs. Både de hjælpsomme og de mere vrangvillige og uhjælpsomme.

Sproget klinger forunderligt nutidigt, og Stevenson fremstår som et såkaldt moderne menneske, og for mig er bogen også et lille klogt filosofisk manifest.

“Jeg rejser for rejsens skyld. Det vigtige er at bevæge sig, at mærke vort livs behov og forhindringer desto tydeligere, at forlade civilisationens dundyne og finde kloden granithård under fødderne og oversået med skarpe flintesten. Når vi bliver ældre og mere optaget af vores gøremål, er selv en fridag desværre noget, der skal arbejdes for. At holde en oppakning fast på en paksadel mod en storm fra det iskolde nord er ikke nogen fornem syssel, men det tjener til at holde tankerne samlet og beskæftiget.”

Stevenson rejser ikke for at slappe af og opsøge skønne steder. Han har valgt efteråret som rejsetidspunkt, så det han søger er udfordringer. Han har heller ikke noget romantisk natursyn. Alligevel – eller måske netop derfor – bliver bogen en lille læsværdig rejsebeskrivelse, der er blevet en klassiker i rejselitteraturen.

Selvom Stevenson ikke er religiøs, er han stærkt optaget af religion, og gengiver nogle af de religiøse samtaler, han har med de folk, han møder på sin vej. Et ophold i et kloster giver ham indsigt i munkenes rutiner. Han får også indsigt i de dramastiske begivenheder fra begyndelsen af 1700-tallet, hvor katolikker og protestanter bekrigede hinanden.

Desuden er jeg meget begejstret for hans eminente beskrivelser af genvordighederne med æslet Modestine, som han har købt til at bære sin bagage. Æslet bliver efterhånden en god rejsefælle, og han begræder savnet af hende, da han må sælge hende ved vandringens slutning. Der er masser af lune, humor og selvironi, som gør bogen til en stor fornøjelse at læse.

Stevensons vandring har dannet forbillede, og i dag er “The Stevenson Trail” en populær vandrerute. Bogens lille, handy format gør den perfekt som rejselekture. Den er sågar lærredsindbundet, så den kan tåle en regnbyge.

Læs dette lille mesterværk, og forstå, hvorfor at rejse er at leve. Både nu og i slutningen af 1800-tallet.

Robert Louis Stevenson: Vandringer med et æsel i Cevennerne, Gyldendal, maj 2019, 206 sider, oversat fra engelsk til dansk af Niels Brunse.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.