// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Irène Némirovsky: Filmfortælling og andre noveller
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

Irène Némirovsky: Filmfortælling og andre noveller

Skrevet af den 6. august 2019 – 06:56Ingen kommentarer

Nogle gange får en bog lov til at ligge lidt længere tid, end den burde. Måske er der andre bøger, der lokker mere, eller også fanger bogens omslag bare ikke helt. Det var det, der skete for mig med Filmfortælling og andre noveller – og det på trods af, at jeg virkelig nød den første danske udgivelse af Némirovskys bog Ballet. Da jeg så endelig fik taget hul på hendes altopslugende noveller, kunne jeg ikke få nok.

I fem noveller fører Irène Némirovsky os med ind i livet hos en række kvinder, der ser tilbage på de ting og episoder i deres liv, som har haft stor betydning for, hvilken retning det har taget. Novellen Filmfortælling tager os i manuskriptagtig form med en ung pige tilbage til det liv, hendes mor på alle måder ville frelse hende fra. Novellen er skrevet, så man kan se karaktererne og skuespillet for sig, som var det en film. Er vores liv udelukkende bestemt af skæbnen, eller er det muligt at ændre kurs?

I novellen På grund af omstændighederne ser Marie-Louise Seurat til sin store forfærdelse, at hendes datter Aline følger i samme fodspor som sin mor og gifter sig i hastværk med sin barndomsven, inden han skal i krig. Hvor ville Marie-Louise ønske, at hendes datter ikke skulle opleve at leve sammen med en mand ændret for altid af krig og måske endda miste ham, som Marie-Louise havde mistet sin første mand. Men den slags brændende kærlighed, som kommer af frygten for at miste, vil hun virkelig have, at Aline skal gå glip af dette for noget mere stabilt, som den mand Marie-Louise giftede sig med efter krigen? Den rolige og noget svagelige mand Georges, som forguder hende.

Filmfortælling og andre noveller er en usædvanlig god novellesamling, der fortæller historier om kvinder, der med længsel ser tilbage på det liv, de har levet. Man kan i alle historier føle deres fortrydelse, bitterhed og accept af det, det nu er for sent at ændre på. Novellerne foregår i Frankrig i 1930’erne, og bortset fra to, som blev udgivet posthumt efter Némirovskys død i koncentrationslejren Auschwitz i 1942, blev de udgivet sideløbende med hendes romaner. Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med Irène Némirovskys forfatterskab, har du virkelig noget at se frem til.

Irène Némirovsky: Filmfortælling og andre noveller, Forlaget Chataigne, 204 sider, april 2019