// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Irène Némirovsky: Ballet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller, Roman

Irène Némirovsky: Ballet

Skrevet af den 5. februar 2019 – 06:55Ingen kommentarer

Irène Némirovsky blev født i 1903 i Kijev under Det Russiske Kejserrige, men boede mere end halvdelen af sit liv i Frankrig og skrev på fransk. Efter at være klassificeret som jødinde, trods sin omvendelse til katolicismen, blev hun i 1942 under den tyske besættelse af Frankrig arresteret af det franske politi og døde som kun 39 årig i Auschwitz. Senere samme år blev hendes mand, Michel Epstein, fanget og gasset i Auschwitz, og parret efterlod sig to døtre på henholdsvis 5 og 13 år med en rejsekuffert med deres mors sidste manuskript i form af en notesbog. Først i 2004 blev værket Storm i juni udgivet af Irènes døtre, som havde haft manuskriptet gemt rejsekufferten siden forældrenes død.

Ballet blev udgivet på fransk i 1929 og afspejlede Irènes ulykkelige forhold til sin mor, hvilket var et synligt tema i mange af hendes romaner. I Ballet er vi tilbage i 20’ernes Frankrig, hvor det nyrige par hr. og fru Kampf beslutter sig for at holde et bal for at fastslå deres nye position i overklassen. Deres 14-årige datter Antoinette glæder sig til omsider at få indfriet enhver ung piges drøm om dans og smukke kjoler, men får at vide af sin strenge mor, at hun stadig er et barn og derfor ikke må deltage.

Antoinette føler sig ekstremt forurettet, og gennem hele den korte historie skinner det dårlige forhold mellem dem igennem. Moren er selvoptaget og har næsten intet tilovers for sin datter, der ifølge hende kun er i vejen. Antoinette kan ikke rumme sin store sorg over, at hun skal gå glip af den store aften. Men uden at have planlagt det får hun ved et tilfælde sin hævn over sin mor.

Ballet er en lille, fin og tragikomisk historie fyldt med store følelser. Vi får historien om en mor, der ikke kan tåle, at hendes teenagedatter er ved at blive en ung kvinde, samtidig med at hun selv er ved at blive gammel. Og så har vi den typiske rebelske datter, som ud over at være irriteret over den overfladiske og i hendes øjne tåbelige livsstil, familien har fået efter at være kommet til penge, ønsker noget, hun ikke kan få – nemlig sin mors kærlighed.

Irène Némirovskys personbeskrivelser var så interessante, at jeg havde lyst til at vide mere og læse mere om især Antoinette. Men historien var kort, og jeg måtte overlade det til fantasien.

Ballet indeholder forord af Anna Højgaard Andersen og Hardy Andersen, hvilket var med til at give mig en virkelig god fornemmelse af, hvem Irène Némirovsky var, og en stor trang til at dykke ned i hendes forfatterskab.

Irène Némirovsky: Ballet, Forlaget Chataigne, 120 sider, december 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.