// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henning Mortensen: Trampolin
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Henning Mortensen: Trampolin

Skrevet af den 11. maj 2019 – 06:15Ingen kommentarer

“Hun ser hans hår dukke op og forsvinde igen i en langvarig repetition, altså hopper han i trampolinen nede i bunden af det, nogle vil beskrive som et uigennemtrængeligt vildnis. Hvis hun kalder på ham her fra terrassen, hører han det ikke. Hun går derfor ned ad de få trappetrin, tværs over plænen og videre forbi de få frugttræer, hvor nogle allerede står i blomst. Hun klapper i hænderne, mens hun råber hans navn. Så falder han ned på ryggen og bliver liggende, godt forpustet. Han er tolv år og hedder Rune.”

Rune bor alene med sin mor efter at hans far omkom i en trafikulykke for nogle år siden. Hans mor er advokat med eget firma og hun søger lidt for ofte trøst i alkoholens virkning. Omkring Rune er også den voksne Johannes, som er ansat i advokatfirmaet. Han er sympatisk og vil Rune det bedste. Og så er der søde Anita med tandbøjlen, som Rune finder ret så spændende. Og nå ja, Rune møder også den lidt ældre pige Inga, som er vild og på mange måder lever på kanten.

Romanens bagsideteksts første sætning lyder “Runes far dør i en trafikulykke tidligt i drengens liv.” Yes, tænkte jeg, en roman med fokus på børns sorg. “Vi følger Rune fra denne tragiske begyndelse til tiden omkring hans konfirmation,” lyder bagsidetekstens anden sætning. Okay, jeg læser gerne om børns udvikling og voksen op.

Trampolin er dog mest af alt en lidt sød historie om drengen Rune og hans liv efter tabet af hans far. Den handler dog mindre om den konkrete sorg og bearbejdelse af sorgen end jeg havde forventet, så læs den ikke for at blive klogere på sorgens væsen. Romanen har momentvis skæve og skøre scener, men ikke på et niveau, så man rigtig griner. Jeg kan godt fornemme, at den er skrevet af en erfaren forfatter, men historien og Rune fangede mig desværre ikke for alvor, måske fordi det forblev sødt og læsningen trods tabet ikke for alvor gjorde ondt på mig.

Jeg har ikke tidligere læst noget af den ellers ret så flittige Henning Mortensen. Han fylder 80 år i år og har et omfangsrigt forfatterskab bag sig. Klovnens rejse, Kvinden i korshæren, Hr. og Fru Sørensen ser syner og Ildsalamander er blot nogle af de senere romaner fra hans hånd. Kvinden i korshæren fra 2015 blev nomineret til DR Romanprisen. Udover romaner har han også skrevet digtsamlinger og novellesamlinger.

Henning Mortensen, Trampolin, Gyldendal, 30. april, 224 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.