// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emmanuel Bove: Fornemmelsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Emmanuel Bove: Fornemmelsen

Skrevet af den 19. februar 2019 – 07:472 kommentarer

Charles Benesteau beslutter sig en dag for at forlade sit trygge borgerlige liv i Paris i 1930´erne og forlader dermed også sin hustru og sine børn. Han forlader hjemmet, økonomisk tryghed, sit sociale netværk og starter en ny tilværelse i den anden ende af byen. I en mindre lejet lejlighed, arbejdsløs og alene forsøger han at finde sig til rette.

Dagene går i starten med at skrive og læse. Men det nye liv blandt såkaldt ganske almindelige mennesker (arbejdere, hjemmegående koner, fattige) bliver ikke som han forventer. Venner og familie fra hans gamle liv forsøger at overbevise ham om at vende tilbage, men han er vedholdende og ønsker ikke at lytte.

Den dag en mand slår sin kone ned, så manden selv bliver hentet af politiet, mens konen bliver indlagt, og deres store datter efterlades i lejligheden, begynder Charles Benesteau at interagere med de andre beboere i bydelen. Men uanset hvor høflig og hjælpsom han er, bliver han ikke rigtig accepteret af de andre. Han er og bliver fra en anden klasse.

Fornemmelsen er en fin roman om forsøget på at slippe det miljø man kommer fra. I litteraturen er vi før stødt på problematikken i form af en opstigen i samfundet for at opnå en bedre social status, opnå uddannelse, opnå bedre økonomi. Jeg har ikke før læst om nogen, der giver slip på deres trygge stabile tilværelse i overklassen for at slå sig permanent ned blandt helt almindelige mennesker. Hvorfor han gør det, fornemmer man først til sidst i romanen.

Emmanuel Bove (f. 1898 i Paris) debuterede i 1924 i en alder af 26 år. Han fik udgivet en række romaner og noveller inden han som kun 47 år døde i Paris i 1945. Han var søn af to indvandrere, faderen af jødisk afstamning fra Ukranie og moderen fra Luxemburg. Barndommen er præget af fattigdom, hyppige flytninger og forældrenes skilsmisse.

Forlaget Chataigne har i mange år produceret materiale til franskundervisning. For fremtiden har de valgt at koncentrere deres indsats omkring oversættelse af fransk litteratur og det giver nu os læsere mulighed for at stifte bekendtskab med nogle af Emmanuel Boves romaner. I nær fremtid anmelder vi romanen Fælden. En roman om en ung mand, der i 1940 forsøger at komme til London, da Frankrig er løbet over ende af Hitlers tropper.

Emmanuel Bove, Fornemmelsen, Forlaget Chataigne, Januar 2018 Oprindeligt udkommet 1935, 161 sider, Oversat fra fransk af Anna Højgaard Andersen og Hardy Andersen

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.