// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pierre Gagnon: Mig og min olding
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Pierre Gagnon: Mig og min olding

Skrevet af den 1. januar 2019 – 07:15Ingen kommentarer

“Jeg har lige adopteret. Jeg var gået på pension, boede alene, og havde hverken børn eller forældre. Jeg har selvfølgelig venner, og dem ser jeg af og til. Det er nok for mig.”

Sådan lyder anslaget til Mig og min olding. Normalt adopterer man et barn. Eller måske et dyr. Men i denne fortælling adopterer den netop pensionerede fortæller en gammel mand – Léo på 99 år. En mand han har mødt på det plejehjem, hvor han indtil hun faldt bort, besøgte en ældre kvindelig slægtning.

Livet med en 99 årig i boligen er anderledes. Krævende. Udfordrende. Lidt som at få en baby. Afbrudt nattesøvn, mange spørgsmål, mange bleskift og mange hagesmække. Men det er også livsbekræftende og rart “Léo er meget nem at omgås, han er aldrig sur. Han er medgørlig og deltager i alt.”

Mig og min olding er på 84 korte sider og hurtigt læst og bør nok genrebestemmes mere til at være en lang novelle end til at være en decideret roman. Der er et enkelt persongalleri, handlingen finder primært sted i eller nær boligen, og tiden for handlingen er også rimelig kort, som det ofte også er gældende for noveller. Måske fordi den netop er så hurtigt læst, nåede jeg ikke rigtigt at kende Léo og bogens fortæller, og så forsvinder de to mænd desværre også hurtigt ud af min bevidsthed.

Men når det er sagt, er det nu alligevel en fin og lavmælt fortælling om to mænd og deres særlige relation. Man kan spørge, hvem af de to der i virkeligheden, har mest brug for den anden.

Grodin Gagnon Forlag er et helt nyt forlag og Mig og min olding er deres første udgivelse. Forlaget vil fokusere på at udgive litteratur fra fransksprogede lande uden for Europa i dansk oversættelse.

Bag forlaget står fransk-danske François-Éric Grodin, litterær oversætter og Sarah Dobord-Gagnon, kommunikationsrådgiver. Forlaget ønsker at bygge kulturel bro mellem den fransksprogede kultur og Danmark ved at oversætte og udgive fransksproget litteratur. Sympatisk og spændende. Mig og min olding har haft succes i både Canada og Frankrig og er sågar blevet dramatiseret til teater.

Pierre Gagnon, Mig og min olding, December 2018, 84 sider, Grodin Gagnon Forlag, Oversat af François-Éric Grodin

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.