// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Agnes Henningsen: Let gang på jorden & Letsindighedens gave
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Roman

Agnes Henningsen: Let gang på jorden & Letsindighedens gave

Skrevet af den 12. december 2018 – 07:47Én kommentar

Agnes Henningsen, født Andersen i 1868, var en dansk forfatter, samfundsdebattør og kvindesagsforkæmper. Hun nåede at udgive 12 romaner, en række skuespil og sine erindringer i otte bind.

Forlaget Gyldendal har genudgivet de otte erindringsbind i bøger af to, hvor Let gang på jorden & Letsindighedens gave er den første. De omhandler Agnes’ liv fra hendes barndom på Fyn til hendes kunstnerliv i København som hustru af Mads Henningsen, da hun er i starten af 20’erne.

Agnes Henningsen vokser op som den mellemste af tre søstre på Fyn. Da Agnes er otte år gammel, dør deres mor, og faren gifter sig med pigernes lærerinde og får yderligere fire døtre. Faren bliver aldrig så lykkelig, som han var med Agnes’ mor, og han dør ni år senere af for meget alkohol og sorg.

Agnes, som tror, hun ikke er så smuk som sine søstre, søger konstant anderkendelse og bekræftelse hos mænd. Da hendes yngste farbror Ferdinand forelsker sig i hende, da hun er 14 år, og han er 24 år, bliver hun så overrasket over hans opmærksomhed, at hun siger ja til at blive forlovet med ham. Det passer dog ikke familien, og Agnes hæver forlovelsen og efterlader Ferdinand alene med sin kærestesorg. Han tilgiver hende det aldrig. På daværende tidspunkt sender familien Agnes til opdragelsesskolen Antvorskov ved Slagelse på grund af farens død og hendes letsindighed over for mænd. Her opdager hun til sin store forundring, at hun ikke er så dum, som hun altid har troet, og hun bliver grundet sin store intelligens forstanderindens yndling.

Som sagt er Agnes vældig glad for mænd, og da hun som 17-årig møder den teologstuderende Mads Henningsen, forelsker hun sig i den måde, hvorpå han deklamerer Holger Drachmann tekster. Inden længe frier hun til ham, for som hun altid har drømt om, ønsker hun kun ’at sidde blandt landets klogeste mænd og være smuk’. Hun kalder Mads Henningsen Troldmanden, for han har tryllebundet hende med sine tekster og sin smukke stemme.

Letsindighedens gave beskriver ægteskabet mellem Agnes og Mads Henningsen og de præmisser, det er baseret på. De ønsker begge et kærlighedsforhold uden strenge bånd og med plads til udskejelser for både ægtemand og -kvinde. Et meget atypisk forhold for den tid og ikke helt uden udfordringer. Sammen får de tre børn, samtidig med at Agnes får sine første noveller udgivet under pseudonymet Helga Maynert i bladet København.

Jeg havde ikke læst noget af Agnes Henningsen, før jeg gav mig i kast med disse to første erindringsværker, som jeg kun kan sige tog mig med storm. Agnes Henningsens naivitet og lette tilgang til alt, hvad der sker omkring hende, er simpelthen så beundringsværdig. Tænk at komme så hel og stærkt igennem sine unge år uden sine forældre og stadig med sin egen stemme i behold.

Den første erindringsbog Let gang på jorden er skrevet i en så ukompliceret tone og så tro mod sin tid, at det er som at blive trukket med ind i de små stuer i den fem hundrede år gamle gård Skovsbo og i Letsindighedens gave sidder vi på første parket til nogle af Danmarkshistoriens største litterære stemmer. Jeg glæder mig som et lille barn juleaften til at læse de næste erindringer.

Agnes Henningsen: Let gang på jorden & Letsindighedens gave, Gyldendal, 540 sider, november 2018

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.