// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michael Kattrup Lassen: Soldat i Afghanistan – En hverdag ved fronten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Michael Kattrup Lassen: Soldat i Afghanistan – En hverdag ved fronten

Skrevet af den 19. marts 2010 – 15:13Ingen kommentarer

Med knæsætningen af den såkaldt aktivistiske udenrigspolitik har Danmark sendt stadigt flere tropper til egentlige kampzoner. For de udsendte soldater og Forsvaret er der en verden til forskel fra tidligere tiders fredsbevarende bevogtningsopgaver til kampopgaverne i Irak og Afghanistan.

For danskerne er ankomsten af flagsmykkede kister med faldne soldater en ny virkelighed. Og det er først de sidste par år, at aviserne sporadisk er begyndt at dække konsekvenserne af vores engagement i et brændpunkt som Afghanistan. Det er derfor symtomatisk, at interessen for Forsvarets amatørmæssige håndtering af Grevil-sagen og Jæger-bogen, som hurtigt blev indenrigspolitik, er langt større end soldaterne i Afghanistans indsats og vilkår.

Alene derfor er Soldat i Afghanistan – En hverdag ved fronten en interessant og vigtigt bog, for den er sammen med ”I morgen angriber vi igen” med til at formidle de oplevelser vores soldater oplever ved fronten i Afghanistan. Men hvor ”I morgen angriber vi igen” er en journalistisk bearbejdet fortælling så er Soldat i Afghanistan en redigeret dagbog. Vi følger derfor dagbogsforfatteren Michael Kattrup Lassen fra hans første ankomst til Afghanistan, gennem patruljer, flagsermonier for faldne og til den svære hjemkomst til Danmark.

Fortællingen er ligefrem men giver en fin indsigt ind i en ung soldats udvikling fra brændende at ønske sig sin første kamp med Taleban til en mere moden reflektion over den forskel som NATO-indsatsen gør. Undervejs er der lidt rumlen over Forsvarets prioriteringer, men ellers skal du lede længe efter andet end en umiddelbar glæde over at få lov til at være dansk soldat – ærlige betragtninger om egne og kammeraters sikkerhed. En absolut læseværdig bog hvis du have den personlige dimension på konsekvensen af vores uderigspolitik med.

Michael Kattrup Lassen, Soldat i Afghanistan – En hverdag ved fronten, Fokus Forlag, 224 sider, 2009.