// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carlos Ruiz Zafón: Åndernes labyrint
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Carlos Ruiz Zafón: Åndernes labyrint

Skrevet af den 14. november 2018 – 07:49Ingen kommentarer

Carlos Ruiz Zafóns sprog flyder som gyldent lys ned over samtlige 917 sider i hans historie og indholdet bevæger sig af krinkelkroge til alt samles i et stort billede. Der er ikke én side for meget i Åndernes Labyrint. Da jeg lukkede bogen efter endt læsning, havde jeg den sjældne oplevelse, at jeg skulle have lidt læsefri tid indtil jeg læste næste bog i min bunke, for Åndernes Labyrint krævede sit fokus også efter endt læsning.

Hvad handler den om? Det svært at sige, for det kommer an på, hvor og hvordan man griber fat i forfatterens storslåede fortælling. Fortællingen består i virkeligheden af fire bind, der har de sammen karakterer med i et fælles litterært univers, som foregår i Barcelona med De Glemte Bøgers Kirkegård som en vigtig bestanddel. Bogen indledes med, at man kan læse de fire romaner i en hvilken som helst rækkefølge og at den valgte rækkefølge giver forskellige læseoplevelser. Åndernes labyrint samler trådene, men kan også sagtens stå alene.

I dette bind er vi i slutningen af 1950érne i Francos Spanien. Daniel, som man bliver introduceret til i Zafóns første bind Vindens skygge, er blevet voksen, gift med Bea og de er forældre til en lille dreng. Men Daniel pines af uvisheden om, hvorfor han mor døde, og det mysterium forsøger han at afdække. Hans gode ven Fermín forsøger at hjælpe ham. Han er selv martret af, at han som helt ung forsøgte at redde en lille pige fra et bombardement, men han bliver selv ramt af en eksplosion og da han vågner op på hospitalet får han at vide, at der ikke er kommet en pige med ind med ham. Fermín har prøvet lidt af hvert i sit liv, og har overlevet mange ting med sin indstilling til livet og citronbolcher, men dette med den lille pige forfølger ham i årevis.

I en anden ende af historien følger vi Alicia, som arbejder mod sin vilje for det hemmelige politi. Hun er blevet reddet op af rendestenen af Leandro Montalvo, som stadig efter mange år styrer hendes liv med hård hånd. Hun er dygtig til sit arbejde, men trives ikke hverken fysisk eller psykisk. På denne nye sag skal hun forsøge at finde ministeren Valls, som er forsvundet fra sit hus. Det viser sig, at ha har modtaget mystiske breve, og nu er han som sunket i jorden. Hans datter Mercedes er ulykkelig over det, men siger til Alicia, at hun ikke tror, at hans far vil findes.

Alicia, Daniel, Bea, Fermín, Montalvo, Valls og Mercedes er nogle af karaktererne i Åndernes labyrint, der som tråde i et vævet tæppe krydser hinandens spor og efterlader et litterært billede af skønhed, magtmisbrug, intriger, grusomhed og kærlighed. Uhyrligheder fra fortiden afdækkes og midt i det hele er De Glemte Bøgers Kirkegård, hvor alle bøger kommer hen og bliver passet på af en eneste mand, så de ikke bliver glemt.

Glæd dig til en helt fantastisk læseoplevelse. Du skal unde dig selv at fordybe dig i Åndernes labyrint, det er godt, det er rigtigt rigtigt godt.

Vi har tidligere anmeldt Vindens skygge her på bloggen. De to andre  bøger i værket hedder Englens spil og Himlens fange.

Carlos Ruiz Zafón, Åndernes labyrint, Forlaget Lindhart og Ringhof, oversat af Iben Hasselbalch, 917 sider, marts 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.