// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vivian Gornick: Voldsomme bånd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer

Vivian Gornick: Voldsomme bånd

Skrevet af den 11. december 2018 – 07:33Ingen kommentarer

Det kom ikke som en overraskelse, at Leonora Christina Skov var blevet bedt om at skrive forord til denne bog. Det var oplagt, at hun, som selv har kæmpet med sin dominerende og uudholdelige mor, skulle fortælle om denne forfatters anstrengende og afhængighedsskabende forhold til sin mor. For hvor vi burde guides, løftes og puffes nænsomt ud i verden, er der så mange tilfælde af det stik modsatte.

Voldsomme bånd af Vivian Gornick fortæller om netop det at have en mor, der er så fokuseret på sig selv og sin egen kærlighedshistorie, at hun ender med at sætte uoprettelige spor i sin egen datter.

Vivian Gornicks erindringer begynder i et lejlighedskompleks i Bronx, hvor hun bor fra hun er seks, til hun er enogtyve. Gornick husker kun kvinderne i ejendommen. Det er kvinderne, der har sat sig fast i hendes hukommelse. De stærke og de svage. Hendes far dør, da hun er 13 år, og hendes mor beslutter sig fra den dag af at bruge resten af sit liv på at sørge over hans død og sætte deres kærlighed op på en uopnåelig piedestal.

I lange samtaler med sin mor på spadsereture gennem New York tager Gornick os med tilbage til sin ungdom i deres lille lejlighed i Bronx. Dengang var hendes mor den, som alle kvinderne i ejendommen beundrede og kom til med deres problemer. Hun var hævet over dem alle og kunne fordømme dem efter humør. Efter farens død iscenesatte moren sin egen grædestue og blev besøgt af den ene kvinde efter den anden uden hensyn til sin unge datter. Der var kun plads til morens sorg, og faren blev for evigt en helgen, de skulle sørge over.

Der er ikke tvivl om, at Gornicks mor var en stærk kvinde for sin tid, og at Gornick har brugt det meste af sit liv på at løsrive sig fra hende. Hendes erindringer viser tydeligt, hvor afhængige vi mennesker er af at blive accepteret, og hvordan barndommens oplevelser følger os ind i voksenlivet.

Vivian Gornick er lidt af en myte i USA og er blevet beskrevet som den mest ukendte af USA’s kvindelige forfattere. Voldsomme bånd, der udkom på originalsproget i 1987, er den første Vivian Gornick-bog, der er oversat til dansk. Jeg ser meget frem til den næste.

Vivian Gornick: Voldsomme bånd, Forlaget Bobo – Den Franske Bogcafés Forlag, 240 sider, november 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.