// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Janne Teller: At gå nøgen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik, Samfund

Janne Teller: At gå nøgen

Skrevet af den 27. november 2018 – 06:01Ingen kommentarer

Det var med stor spænding, at jeg åbnede bogen “At gå nøgen”, skrevet af den prisbelønnede og internationalt anerkendte forfatter og essayist, Janne Teller. Bogen er en samling af enogtyve genoptrykte essays, som Teller har begået gennem de seneste 13 år. En umiddelbart spændende samling tekster om kunst, kultur, fremmedhed, tomhed, identitet og om magtens og kapitalismens mørke sider.

I sin fulde længde hedder bogen “At gå nøgen – Enogtyve essays om kunst, fremmedhad og forsøget på at være menneske.” En ambitiøs titel, der peger i (for) mange retninger, ligesom værket selv, der aldrig rigtigt formår at skabe den sammenhæng mellem de enogtyve tekster, som man kunne have ønsket sig.

Hovedspørgsmålene, der løber gennem Tellers essays er, hvordan vil vi leve i morgen, som begynder i dag? Hvad skal vi gøre for overhovedet at få en fremtid? Og hvad skal der til for atter at give ordet fremtid smagen af det uforudsigelige, det eventyrlige? Hvordan finder vi sammenhæng i usammenhængende tider? Hvordan får vi en global, multikulturel og i stigende grad virtuel verden til at fungere. Mange og store spørgsmål. For mange og for store. Havde Teller fokuseret på blot at besvare et enkelt af disse spændende spørgsmål, havde værket stået mere skarpt og sammenhængende.

Men lad os starte ved begyndelsen. selve titlen “At gå nøgen”, vækker interesse. Hos Teller betyder det at leve uden forstillelse, uden eller med en ubetydelig menneskelig lakune (det vil sige afstand mellem den vi er indadtil og den vi præsenterer os som udadtil). Et interessant skisma og på et på alle måder relevant spørgsmål. For er det overhovedet muligt for mennesket at minimere lakunen? Og hvis ja, hvordan indsnævrer vi denne modsatrettede tomhed? Hvilken rolle spiller kunsten, eller hvilken rolle kan den spille for at gøre dette tomrum i mennesket mindre, at lære os “at gå nøgen”?

Bogen trækker på Tellers egne erfaringer med at komme fra en invandrefamilie, og være “af blandede kulturer”, som hun kalder det. I afsnittet “Fremmedhed” bringer hun sig selv og egne erfaringer i spil, og det skaber troværdighed. Janne Tellers rødder forplanter sig på tværs af Europas grænser. Bag Tellers virke som forfatter ligger en fortid som rådgiver for FN og EU. “Fremmedhed” samler en række tekster, som alle relaterer sig til overskriften. Her er kommer samfundskritikeren virkelig på banen med betragtninger essays, der stadig er dybt relevante, selvom de har et par år på bagen:

“Det pudsige er, at det er i vores såkaldt frie verden, at mediernes manipulerende indflydelse synes allermest voksende uden at modtagerne er tilstrækkeligt bevidste herom. Indbyggere i autokratiske lande der udsættes for censurerede medier, er nemlig som regel fuldstændig klar over manipulationen, og de behøver derfor ikke at forlige deres egne erfaringer med det mediebillede, der bliver dem påtvunget. I den “frie” verden med vores tilsyneladende frie eller næsten frie valg af medier, hvorfor vi borgere har grund til at tro på det medie vi vælger. Ikke bare kan de færreste forestille sig (eller i hvert fald kunne før, præsident Trump kom til magten), at det er muligt at servere grove usandheder eller manipulationer i en “fri” verden, men, og meget mere vigtigt, den enkelte bekræftes via sit valg af informationsudbyder dagligt i at hans verden er som han opfatter den, hvilket tages som udtryk for dette og kun dette medies troværdighed og objektivitet: Bekræft mig i mine fordomme, og jeg ved du har ret!”

Der er ingen tvivl om, at Janne Teller er en hamrende dygtig essayist, der er værd at læse. Men her i bogen får de enogtyve essays desværre ikke den gennemslagskraft, de fortjener. Måske fordi de er skrevet som enkelte opråb, og ikke til en samlet pakke.

Janne Teller er uddannet cand.polit og har arbejdet for FN med konflikt- og humanitærhjælp i mange dele af verden, særligt Afrika. Hun debuterede i 1999 med den nutidige nordiske saga “Odins Ø”. Hendes eksistentielle internationale bestseller “Intet”, betegnes allerede som en nyklassiker. Teller har modtaget mange litterære priser og legater heriblandt det tre-årige arbejdslegat fra Statens Kunstfond, den franske Prix Libbylit, den svenske antifanatismepris “Teskedsordnen” samt den prestigefyldte amerikanske Michael L. Printz Honor Award. Hendes litteratur er oversat til 30 sprog.

Janne Teller: At gå nøgen, Politikens Forlag 2018, 352 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.