// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Naser Khader fortolker: Den duftende have
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fortællinger, Historie, Prosalyrik

Naser Khader fortolker: Den duftende have

Skrevet af den 25. januar 2019 – 07:22Ingen kommentarer

’Den muslimske Kama Sutra’. Sådan betegner politiker Naser Khader ”Den duftende have”, bogen skrevet af Sheik Nefzaoui i 1500-tallet. Den er udgivet som en herlig fortælling om kærlighed og elskov med masser af gode tips og tricks svøbt i herlige poetiske, pirrende fortællinger og med illustrationer.

Det er med andre ord ikke ligefrem det, vi i den vestlige verden i dag forbinder med en religion, vi ofte møder fra dens mere mørke, voldelige og undertrykkende side. Men netop derfor er bogen i sig selv god. Den giver os et billede af et menneskesyn, der for os i dag er meget naturligt, og som vi så lærer – hvis vi da ikke vidste det i forvejen – også i andre religioner har været herskende, og som i flere egne forhåbentligt stadig er det i dag.

Naser Khader gennemgår dette store – og lidt glemte- værk med en klar agenda. Khader er selv et moderne menneske, der lever i en moderne verden og har et moderne syn på liv og religion. Derfor er det let for ham at tage budskaberne og kernefortællingen i ”Den duftende have” til sig. På samme måde som det er for de fleste af os andre. Vi forstår det. Vi kan nikke genkendende til store dele af fortællingen, og resten kan vi i det mindste være ganske sikre på, at vi ikke fordømmer eller lade komme mennesker til skade.

Khader skriver endda følgende:
Det arabiske samfunds fremtid kan meget vel blive afgjort på den moderne seksualitets terræn. For mig er der ikke tvivl om, at en seksuel revolution vil føre til reformation af islam, som flere moderne muslimer kan identificere sig med. Men det starter på lagnerne.

Hallelujah, Naser! Du er en mand af folket.

Du kan se bogen som en gennemgang af seksualitet og de historier, der ligger til grund for det, der hos mange er en moderne religion. Du kan også se den som et slags opslagsværk. Eksempelvis er der udførlige beskrivelser af forskellige seksuelle stillinger. Du kan også bruge bogen som inspiration og forståelse. For selvom den oprindeligt er skrevet til mænd, så er der masser for kvinder at læse og gøre sig kloge på.

Men bogen er også lidt konfronterende. Har historien vist noget som helst, så er det, at religiøst dedikerede mennesker kan være meget svære at nå. Og lige så ofte, som vi i den vestlige del af verden i forgangne århundreder brugte vendingen: ”Det står i Bibelen!” som nærmest et endegyldigt svar, så er det i dag ordene: ”Det står i Koranen!”, mange mennesker stejler over. Det er bare ikke godt nok til et moderne menneske med fri vilje. Og derfor er bogen en befrielse. En poetisk befrielse.

Naser Khader fortolker ”Den duftende have”, Forlaget Indblik, 258 sider, oktober 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.