// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Virginia Woolf: En forfatters dagbog
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi, Erindringer

Virginia Woolf: En forfatters dagbog

Skrevet af den 6. december 2018 – 07:03Ingen kommentarer

Du kender måske sætningen “Mrs. Dalloway sagde, hun selv ville købe blomsterne”. Det er en af litteraturhistoriens mest berømte indledninger, og den stammer fra forfatteren Virginia Woolfs mesterlige roman “Mrs. Dalloway” fra 1925. Virginia Woolf er en af det 20. århundredes største forfattere, og hendes prosa har haft kollosal betydning for mange af eftertidens forfattere.

Nu genudgiver forlaget Rosinante nogle af Woolfs største værker i deres fremragende klassikerserie. Som en særlig stor perle i serien udgives “Virginia Woolf – en forfatters dagbog” for første gang på dansk, her mange år efter den engelske udgave udkom i 1953.

Bogen indeholder centrale afsnit og notater fra Virginia Woolfs 26 private dagbøger, udvalgt af hendes mand Leornard Woolf efter hendes død. Og det kan alle os, der holder af Virginia Woolfs forfatterskab være dybt taknemmelige for.

“En forfatters dagbog” er nemlig både en mesterlig guide til Woolfs berømte forfatterskab og samtidig giver den et hidtil ubeskrevet og fuldstændigt unikt indblik i forfatterens dybt passionerede og kunstneriske sind – endda fortalt med hendes helt egne ord.

Bogen indeholder både notater om udgivelsen af hendes bøger, om det at skrive og den for forfatteren til tider svære kunstneriske process. Der er også notater om modtagelsen af hendes værker og passager, der kan karakteriskeres som skriveøvelser. Bogens første dagbogsnotat stammer fra 1918, og det sidste er nedfældet tre uger før hendes selvmord i 1941. Et tidsspænd, der rummer et liv fuld af triumfer, bekymringer og kreative visioner. Som det for eksempel ses i dette fine notat fra 1927:

“Torsdag den 5. Maj. Bogen udkommet. Vi har solgt (mener jeg) seksten hundrede og halvfems før udgivelsen – to gange Dalloway. Jeg skriver imidlertid i skyggen af en fugtig sky, Times Lit. Sup’s anmeldelse, som er en nøjagtig kopi af JsR. Mrs. Dalloway-anmeldelsen, kultiveret, venlig, frygtsom, roser skønhed, betvivler personer, og efterlader mig moderat nedslået. Jeg er urolig over “Tiden går”. Tror hele bogen kan blive erklæret for blød, overfladisk, åndløs, sentimental. Men oprigtigt talt er jeg nærmest ligeglad; vil bare have fred til at gruble.”

“En forfatters dagbog” indeholder også råmateriale til hendes forskellige bøger, blandt andet skitser til de forskellige karakterer, der optræder i værkerne. Hvis man allerede kender Woolfs bøger, vil dagbogen nuancere og perspektivere forfatterskabet i en uhørt spændende grad. Hvis man bare gerne vil lære en kreativ mastermind at kende, så kan man også roligt læse med. Man bliver klogere uanset hvad!

Virgina Woolf (1882 – 1941) var en af modernismens vigtigste romanforfattere og mest toneangivende feministiske litteraturkritikere. Hun voksede op i et intellektuelt miljø i London. Som 13-årige mistede hun sin elskede mor, og tabet var med til udløse det første af forfatterens psykiske sammenbrud og tilbagevendende depressive perioder, der kom til at præge hendes voksne liv.

Virginia Woolf er særligt kendt for sin originale associative skrivestil. Hun var én af bannerførerne indenfor skriveteknikken “stream-of-consciousness”, som registrerer personernes tanker, følelser, iagttagelser og handlinger set indefra. Det er med andre ord personens bevidsthedsstrøm, der skaber det narrative forløb. I Woolfs mest berømte roman “Mrs. Dalloway” (1925), foregår hele bogen i løbet af én dag, mens hovedpersonens handlinger og tanker registreres og beskrives sanseligt og detaljeret. I ubesværede skift springer vi fra tanke til tanke og fra hændelse til hændelse. I stor lighed med teksterne i “En forfatters dagbog”. Det er enestående.

En stor tak til forlaget Rosinante for at udgive dette mesterværk, og for at genudgive nogle af Virginia Woolfs hovedværker! Den litterære verden ville ikke være den samme uden dem!

Virginia Woolf: En forfatters dagbog, Rosinante, Oktober 2018, 432 sider, oversat til dansk af Karsten Sand Iversen, omslagsgrafiker Lonnie Hamborg.