// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Cecilie Enger: Åndedrag
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Cecilie Enger: Åndedrag

Skrevet af den 3. november 2018 – 07:45Ingen kommentarer

Tre generationer af kvinder bundet sammen af blod. En uundgåelig ulykke, der på sin vis efterlader et dybt aftryk i dem alle og forandrer dem på godt og ondt.

Den 60-årige anæstesilæge Carla Rudd bliver spurgt af en kollega på sit arbejde, om hun ikke kan give hans niece Synne kørelejlighed, næste gang Carla skal fra Oslo til Vindskede for at besøge sin mor. Carla har ikke lyst til at køre sammen med en anden, men hun føler ikke, hun kan sige nej. Da det desuden viser sig, at den unge er irriterende og selvhøjtidelig, fortryder Carla endnu mere sin beslutning.

På turen gennem fjeldene kører Carla galt, og Synne omkommer. Carla søger trøst hos sin 90-årige mor, der nu er så gammel, at hun ikke længere kan hjælpe Carla med beroligende ord og trøst. Carla prøver at få hjælp fra sin 31-årige datter Ingrid, der altid har været meget afhængig af hende. Men den usikre Ingrid har altid set sin mor som den stærke, og denne ombytning af roller forvirrer dem begge mere end noget andet.

Intet af det Carla prøver, dulmer den nagende skyld, hun føler over at være den, der overlevede. Over at have syntes så dårligt om Synne og over ikke at have givet hende den opmærksomhed, hun burde have fået i sin sidste stund. Carla tager orlov fra sit arbejde og sætter sig for at bruge tiden på at skrive en bog om smerte. Hun er jo ekspert på området via hendes profession. Den eneste smerte, hun bare ikke ved, hvordan hun slipper af med, er den, hun føler i hele sin krop efter ulykken. For hvordan kan hun tilgive sig selv for at have forårsaget et andet menneskes død og dermed så meget sorg i en anden familie?

Noget af det jeg nyder meget i Cecilie Engers bøger er, at hun skriver om kvinder i alle aldre. Åndedrag er en smuk og stille bog om forholdet mellem mødre og deres døtre. Om at give slip på de døde, de gamle og de unge, så de kan gøre sig deres egne erfaringer i livet. Det er en historie om de bånd, vi har til vores mødre og vores børn. Hvor svært det er, når der ikke længere er brug for os på samme måde, som da børnene var små. Men at vi selv som voksne til tider har brug for forældre at søge trøst og accept hos. Jeg kan varmt anbefale Cecilie Engers bøger.

Læs også vores anmeldelse af Mors gaver.

Cecilie Enger: Åndedrag, Jensen & Dalgaard, 232 sider, september 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.