// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hans Petter Hougen, Bent Isager-Nielsen og Stine Bolther: De 7 dødssynder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Samtalebog

Hans Petter Hougen, Bent Isager-Nielsen og Stine Bolther: De 7 dødssynder

Skrevet af den 29. oktober 2018 – 06:30Ingen kommentarer

Hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab. De fleste kender nok primært kristendommens sagnomspundne syv dødssynder fra kunst, litteratur og film. I hollywoodfilmen “Seven” fra 1995 med Brad Pitt og Morgan Freeman, blev dødssynderne for alvor kendte. To politifolk jager en bestialsk seriemorder med et budskab: At alle dødssyndere fortjener dødsstraf. En overvægtig mand tvinges til at æde sig ihjel. En smuk kvinde får sit ansigt skåret af. De har begået fråseri og hovmod.

De syv dødssynder stammer fra den katolske tro. I modsætning til den protestantiske kirke, hvor der ikke skelnes mellem små og store synder, taler man i den katolske kirke om både dødssynd og utilgivelig synd. De syv dødssynder er de ultimative synder, dem, der så grove, at de er utilgivelige. 

Hvorfor forfatteren har valgt at lade den katolske syndsopfattelse danne ramme om bogen vides ikke. Men referencen til filmen Seven er tydelig. Og det fungerer godt. Med dødssynderne som den gennemgående strukturelle tråd, har journalisten og forfatteren Stine Bolther sat tidligere drabschef ved Rigspolitiets Rejsehold, Bent Isager-Nielsen og retsmedicineren Hans Petter Hougen i stævne for at belyse, at der findes ondskab i os alle. En (for) stor mundfuld. 

Over 40 år i henholdsvis uniform og kittel har givet den tidligere drabschef og retsmedicineren en unik indsigt i det menneskelige væsen på godt og ondt. Primært ondt. 

Bogen består af syv kapitler, ét for hver af de syv dødssynder. I hvert kapitel fortæller de to herrer om en række sager, som de knytter til den synd, som kapitlet handler om. Dermed får vi også et unikt indblik i nogle af de største kriminalsager i Danmark og udlandet.

I kapitlet om hovmod fremhæves den danske voldtægtsforbryder og dobbeltmorder, kaldet Amagermanden. Gennem en lang årrække begik han både mord og voldtægter. Da han til sidst blev fældet ved et dna-match, var han så hovmodig, at han troede, at kunne slippe afsted med det: “Han lå endda og sov, da politiet kom for at anholde ham,” fortæller Bent Isager-Nielsen.

Bogen giver ikke noget entydigt svar på om eller hvorfor, der findes ondskab i os alle. Og derfor finder jeg også bogens undertitel “retsmedicineren og og efterforskeren om, hvorfor ondskab findes i os alle”, en smule misvisende. Desuden er det netop ikke “os alle”, der tales om i bogen, men udelukkende om de dødssyndende gerningsmænd, som de to mænd har mødt i deres professionelle virke. Jovist er der flettet lidt ind om Hougen og Isager-Nielsens eget liv og deres svage punkter såsom, at sidstnævnte “er til falds for alt det, der smager godt og er usundt.” Men det er vel næppe en dødssynd. 

Jeg synes heller ikke, at bogen besvarer, hvorfor Amagermanden blev hovmodig – den konstaterer blot, at han var det. Sagerne, der nævnes er spændende, men de gør os ikke klogere på, hvorfor der findes ondskab i os alle. Til gengæld konkluderes det, ikke overraskende, at det alleroftest er ondskab og mangel på empati, der ligger til grund for de grove forbrydelser.  Og, at man godt kan fødes ond. At farlighed og ondskab kan findes i mennesker, der ikke er sindssyge, og hos mennesker, der har haft en god barndom.

Stine Bolthers idé om at inddele kriminalsagerne under de syv dødssynder er rigtig god og interessant. Bogen når bare ikke rigtig i dybden med emnet, og det er en skam. Jeg vil da rigtig gerne vide, hvorfor der findes ondskab i os alle. 

Hans Petter Hougen var statsobducent indtil 2017 og er i dag professor i retsmedicin ved Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet. Han har mere end 30 års erfaring i retsmedicin fra både ind- og udland med fokus på menneskerettighedsarbejde samt skud- og eksplosionsskader. Bent Isager-Nielsen har gennem sin karriere haft forskellige chefstillinger i blandt Rigspolitiets rejsehold, Frederiksberg Politi, Københavns Vestegns Politi, Bagmandspolitiet samt Norssjællands Politi. 

Hans Petter Hougen, Bent Isager-Nielsen og Stine Bolther: “De 7 dødssynder”, Lindhardt og Ringhof, 304 sider, september 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.