// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Cecilie Bønnelycke: Sædelighedsfejden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Cecilie Bønnelycke: Sædelighedsfejden

Skrevet af den 11. oktober 2018 – 08:01Ingen kommentarer

#metoo-bølgerne går højt i Danmark for tiden, men det er ikke første gang at danskerne diskuteret køn, lyst og moral. Allerede i 1887 gik sædelighedsfejden over landet, og det er udgangspunktet for det nyeste bind af 100 danmarkshistorier.

Sædelighedsfejden startede med en vred smørgrossist, der tog ordet ved et valgmøde, hvor kirkeminister Jacob Scavenius var på valg. Smørgrossisten informerede de forsamlede vælgere – i 1887 stemte man stadig ved håndsoprækning – om at han havde set kirkeministeren på bordel. Og så rullede skandalen ellers. For kan man have en kirkeminister, der prædiker familieværdier men selv går på bordel? Eller hører den slags privatlivet til?

Snart var fejden ikke kun politisk, for slutningen af 1800-tallet var også de store litteraters tid. Kendte forfattere som Georg Brandes og Bjørnstjerne Bjørnson gav deres besyv med, og på den måde kunne forargelsen holdes i live og debatten fortsætte.

Synet på mænd, kvinder og seksualitet var noget anderledes dengang, men sædelighedsfejden åbnede op for, at man i det offentlige rum (og i det private) kunne drøfte køn og seksualitet, og selvom der formelt ikke kom så meget ud af balladen – Scavenius blev genvalgt og smørgrossereren tabte en injuriesag – var fejden et første skridt på vejen mod at kunne drøfte seksualmoral offentligt.

Sædelighedsfejden er velskrevet og underholdende, og Cecilie Bønnelycke kan sit stof og kunsten at formidle det. Vi har aldrig helt sluppet debatten om sædelighed, og den har med #metoo faktisk fået nyt liv. På den måde perspektiverer Bønnelycke også fint fejdens betydning for nutiden, samtidig med at hun gør sin læser klogere.

Sædelighedsfejden er fjortende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt de tretten første bind: Gudhjemtid, Grundloven, Fri Porno, Industri på udstilling, Den islandske revolution, Danmark i krig, Det første fængsel, Struensee, Beatlemania, Indvandring i velfærdsstaten, Danmark i FN, Saxo og Rigets runer. Vi har også lavet en samlet anmeldelse af de første ti bøger.

Cecilie Bønnelycke: Sædelighedsfejden. 100 sider, Aarhus Univesitetsforlag. Udkommer 11. oktober 2018