// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Brian Dan Christensen: Danske legender: Kaj Munk – Et portræt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Brian Dan Christensen: Danske legender: Kaj Munk – Et portræt

Skrevet af den 23. oktober 2018 – 07:43Én kommentar

Lindhardt og Ringhof lancerer en ny bogserie, Danske legender. Konceptet er, at det skal være korte, men fyldige præsentationer af fremtrædende og betydningsfulde personligheder, der har haft en indflydelse på Danmarks historie.

Kaj Munks liv er en historie om en nysgerrig og skriveglad mand, der allerede som otte-niårig så op til den store Oehlenschläger og spekulerede i om denne virkelig fik sit første digt trykt som otteårig. Det har jeg dog ikke umiddelbart kunne få bekræftet, men digtningen fyldte meget hos den unge Kaj Harald Lenninger Petersen. Kaj fik først efternavnet Munk, da han som 18-årig blev adopteret af sin mors kusine og dennes mand, med hvem han var vokset op hos.

Skulle Munk være digter eller præst? Det spørgsmål nagede længe Kaj munk. Som 19-årig kom han ind på Det Teologiske Fakultet efter at have fået flere afslag på såvel digtsamling som teaterstykke. Afvisningerne skulle fortsætte i flere år endnu.

Som præst og kristen stod Munk med både sin indremissionske børnelærdom med det mirakuløse og så de nyere, liberale kristne ideer med fritænkeri og humanisme. Og ikke mindst stod Søren Kierkegaard som en central figur hos Munk.

Noget, som Kaj Munk har fået kritik for efterfølgende, var hans fascination af begrebet ”den store diktator”, især med hensyn til Mussolini og Hitler. Men man skal dog ikke forveksle det med sympati for nazismen eller lignende. Denne gjorde han langsom op med; for langsomt måske. Men det er nemlig den stærke enehersker, som Kaj Munk idealiserede. Den ene stærke regent, der handler ud fra landets bedste. Dette synspunkt går fint i hånd med hans antipati for demokratiet. Bogen forsøger også flere gange at understrege, at Munks daværende synspunkt ikke var så kontroversielt i tiden, som det blev efterfølgende.

Biografien er fortalt ganske flydende og er ikke uden et strejf af humor. Der kommer kontinuerligt små citater fra Kaj Munk, der er med til at gøre det indlevende og nærværende. Bogen giver et fint, kronologisk portræt af Kaj Munk, og uundgåeligt bliver nazismen og anden verdenskrig viklet ind i biografien, ligesom det gjorde i Munks liv.

Jeg kan stærkt anbefale denne bog til alle, som gerne vil vide lidt mere om Kaj Munk. En stor mand i dansk historie, der fortjener al den opmærksomhed, han kan få.

Brian Dan Christensen: Danske legender: Kaj Munk – Et portræt, 2018, Storyhouse – Lindhardt og Ringhof, 103 sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.