// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Monica Isakstuen: Vær god ved dyrene
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Monica Isakstuen: Vær god ved dyrene

Skrevet af den 18. oktober 2018 – 07:29Én kommentar

Alt gik fint.

”Vi havde fordelt indbo og løsøre på en fornuftig måde, nu gjaldt det om at se på bankkonti og lån med samme tempererede blik. Se, det gik jo fint. Halvdelen til dig og halvdelen til mig. Så kom vi i tanke om barnet.”

En deleordning. En moderne kvinde bør omfavne ideen, nyde hver anden uge uden forpligtelser og derefter tiden sammen med barnet. Men hvad hvis man ikke har lyst til at dele overhovedet? Hvad hvis alt indeni en skriger efter at være sammen med sit barn hele tiden?

Karens familie er gået i opløsning, og hun skal nu indstille sig på at dele sin 3-årige datter Anna med sin eksmand. Det var hendes egen beslutning, at det skulle være slut, men efter bruddet kan hun ikke helt se, hvorfor hun ikke bare blev. Hvor dårlig en mor har man lov til at være? Hvor meget kan en 3-årig huske? Karen render rundt i en tåge den uge, hun ikke har sin datter, og når hun får hende tilbage, har hun en afstumpet følelse af ikke at være Annas mor. Som stod hun udefra og så en anden spille mor over for Anna.

Hendes mor synes, hun er den mest egoistiske mor, man kan være. Hvorfor kunne hun ikke bare have holdt ud som alle andre, som hun selv havde gjort da Karen var lille og hvad nu med juleaften? ”Første jul uden mormor, første jul uden Anna. Nej, nej nej, du kan ikke sammenligne de to situationer, sagde min mor, det ene menneske er uigenkaldeligt væk, det andet har du faktisk egenhændigt valgt fra.”

Historien spænder over tiden fra bruddet frem til den første juleaften, hvor Anna skal være hos sin far. Bogen er skrevet i korte afsnit med de ting Karen oplever og de følelser hun har omkring det hele. Alle de grimme og forbudte følelser omkring hendes egen rolle som mor og andres holdninger til skilsmissen generelt.

”Jeg ved det, jeg ved det, jeg ved det. Det her er ingen konkurrence. Men jeg vil vinde den.”

Vær god ved dyrene er uden tvivl den bedste skilsmissefortælling, jeg har læst i år. Den er bundærlig og sjov på en tragikomisk måde. Karens mor får sagt alt det højt, andre uden tvivl har tænkt, og Karen selv fejler på så mange måder, at det er dejligt befriende at læse. Vi er trods alt kun mennesker.

Monica Isakstuen: Vær god ved dyrene, Forlaget Gladiator, 208 sider, oktober 2018

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.