// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Leon Uris: A God in Ruins
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, På engelsk, Roman, Spænding

Leon Uris: A God in Ruins

Skrevet af den 13. oktober 2018 – 05:50Ingen kommentarer

Ud over Desmond Bagley så var Leon Uris én af de første forfattere, der for alvor efterlod et stort indtryk på mig, da jeg var dreng. Jeg slugte med stor appetit værker som ”Trinity”, ”Armageddon”, ”Exodus” og ”Mila 18”, og jeg elskede hans måde at levere faktuel historie på viklet nydeligt rundt om fiktive personer, der kunne levere de personlige dramaer.

”A God in Ruins er en helt anden slags Uris-bog. Uris selv døde i 2003, og bogen her udkom 1. januar 1999. Til gengæld har han sikret sig, at han med denne sin 12. roman udforske nye skrivestile og holde sig fra de reelle fakta ved at lade omdrejningspunktet være præsidentvalget i 2008. På den måde er der tale om en ren roman. Og det har sine konsekvenser.

Hovedpersonen er Quinn Patrick O’Connell, der ved præsidentvalget i 2008 står til at blive USA’s blot anden katolske præsident. Han er fra Colorado, gik på University of Colorado og blev først statens senator og derefter guvernør. Våbenkontrol er hans platform.

Men O’Connell ved ikke, at han bærer rundt på en hemmelighed, der kan ødelægge hans planer. Han blev nemlig som tre-årig adopteret af den irsk-katolske O’Connell-familie, hvilket han godt er klar over. Men hvad han ikke ved er, at hans rigtige forældre var jøder, og da han kort før valget bliver opsøgt af sin jødiske bror, der er politimand, må han gøre op med sig selv, om USA er klar til landets første jødiske præsident.

Bogen er – ikke spor overraskende – helt eminent skrevet og fortalt. Uris kan noget med til tider at konstruere ren lyrik og derefter lynhurtigt sætte ordene i perspektiv med skarp, direkte dialog eller humor. Det gør sig gældende gennem store dele a ”A God in Ruins”.

Jeg er også vild med, at vi er med på hele rejsen sammen med O’Connell. Mens vi i flashback ser tilbage til helt fra 2. Verdenskrig og fremad, hvor grundlaget blev lagt for den situation, han nu befinder sig i, oplever vi begivenhederne sammen med ham.

Det eneste sted, hvor bogen lider lidt under at være skrevet i fremtid er, at han beskriver de otte år op mod valget som værende rolige, efter de meget turbulente år med alle Clinton-skandalerne og utroskaberne. Jo, Clinton-årene var så absolut skandaløse for amerikanerne, men Uris har jo ikke kunnet forudse resultatet af Clintons flugt fra udenrigspolitisk ansvar, der blandt andet udmøntede sig i terrorangrebet 11. september 2001 i USA. Og derfor kunne han naturligvis heller ikke forudsige den uro, det ville skabe for præsident George W. Bush, der historisk nærmest kommer til at fremstå som endnu mere upopulær end Bill Clinton.

Når det er sagt, så har han jo ramt pænt rigtigt, når han forudså, at præsidentvalget i 2008 ville blive historisk. Det blev så ikke en præsidentkandidat med jødisk baggrund, der trak overskrifterne. Det blev Barack Obama.

Uris skriver – eller skrev – blændende. Og jeg kan kun anbefale dig at gå tilbage og læse hans bøger. Du lærer en masse af dem. Og du er samtidig kongeligt underholdt. Det var jeg også med ”A God in Ruins”.

Leon Uris: ”A God in Ruins”, (Viking) HarperCollins forlag, 496 sider, januar 1999

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.