// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Fredrik Backman: Os mod jer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Fredrik Backman: Os mod jer

Skrevet af den 5. oktober 2018 – 07:54Ingen kommentarer

Hvordan heler man en by? Det er den lille svenske by Bjørneby nødt til at finde ud af. Det er en af de udkantsbyer, der langsomt men sikkert tømmes for mennesker og fremtid. Vi mødte første gang byen og dens farverige indbyggere i bogen Bjørneby, og nu skal byen finde sig selv igen efter de rystende begivenheder der fandt sted i dén roman.

Det er ikke let, for ishockeyklubben, byens samlingspunkt, er ved at gå konkurs, stridighederne med nabobyen Hed fortsætter og alt er temmelig trøstesløst. Det er svært at bilægge stridighederne, og konflikterne trækker dybe spor i den lille by. Der var dem, der holdt med gerningsmanden og dem, der forsvarede offeret. Volden sniger sig ind, mens byens indbyggere kæmper for at komme på fode.

Så kommer en fremmed til byen. En politiker ser en mulighed for at vinde et valg, og pludselig er der igen håb i Bjørneby. Udenlandske investorer vil købe fabrikken og sponsere holdet. Der er arbejdspladser og chancer igen. Men: Det er ikke så let at rejse sig fra sin egen fortid og sine egne fordomme. Og rundt omkring i byen går både unge mennesker og voksne rundt med ar på sjælen og mareridt over det, der er sket. Og der er nogen, der ser en fordel i at puste til ilden….

Fredrik Backman er en af de allerbedste svenske forfattere pt. Han mestrer at tegne et portræt af en by og dens indbyggere, så man både elsker dem og raser over dem. Han viser, hvor svært det kan være at gøre det rigtige – og hvor tæt på overfladen volden ligger, når man aldrig selv har oplevet andet. Backman skriver med følelserne, og det går lige i hjertet. Det ender grumt får vi at vide allerede på første side, og det må man sige ja til – men som altid hos Backman er der alligevel håb for menneskeheden, for når der er vold og had, er der også tilgivelse og kærlighed.

Backman har tidligere givet os fremragende læseoplevelser som En mand der hedder Ove og Min mormor hilser og siger undskyld, og hvis du holder af Backman vil du også elske Os mod jer. Du må dog ikke snyde dig selv for at læse Bjørneby først.

En mere knarvorn anmelder ville måske påpege, at man godt kunne have redigeret Os mod jer en smule hårdere (kortere), men denne anmelder tudede tre gange undervejs, og så er det altså svært at hænge sig i den slags detaljer.

Frederik Backman: Os mod jer. 498 sider, People’s Press. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild, udkommer 5. oktober 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.