// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jerzy Miskowiak: Elisabeth Jerichau-Baumann – nationalromantikkens enfant terrible
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Jerzy Miskowiak: Elisabeth Jerichau-Baumann – nationalromantikkens enfant terrible

Skrevet af den 24. september 2018 – 10:42Ingen kommentarer

Hvis du er begejstret for stærke, talentfulde kvinder, så kan du roligt kaste dig over det nye biografiske storværk om kunstmaleren Elisabeth Jerichau-Baumann (1819-1881).

Selvom Elisabeth Jerichau-Bergmann levede for flere hundrede år siden, er mange af de kampe hun kæmpede aktuelle den dag i dag, og hun er på alle måder et bekendtskab værd. Hun var indvandrer, kvindesagsforkæmper, journalist, forfatter og entertainer. Men ikke mindst var hun maler. En fuldstædig fremragende maler, der alt for længe har levet en skyggetilværelse i dansk kunsthistorie.

Med sin polsk-tyske baggrund og sit internationale udsyn, vakte Elisabeth Jerichau-Bergmann (EJB) stærke følelser i 1800-tallets Danmark. Men hun havde både modet og evnerne til at begå sig i en mandsdomineret og indadskuende kunstverden. Hun talte syv sprog, var bragende smuk, og befandt sig lige godt på de bonede som på de lerklinede gulve.

Hun blev født i Polen 1819, og studerede ved kunstakademiet i Düsseldorf – ganske usædvanligt for en kvinde på den tid. På en studierejse til Rom i 1849 mødte hun den berømte danske billedkunstner Jens Adolf Jerichau og sammen flyttede de til Danmark. Det blev et stormfuldt ægteskab. Jerichau var depressiv og utro. Alligevel fik de 9 børn, herunder et uægte, som Jerichau fik med en af sine modeller. Elisabeth måtte på alle måder stå model til meget.

Først og fremmest passede hun ikke ind i den nationalistiske bølge, der prægede dansk kunst på det tidspunkt. Så selvom hun fik stor succes som portrætmaler, vendte hun sig mod Europas swung og Orientens mystik. Hun fik som den første europæer sensationelt adgang til de hemmelige haremmer i Konstantinopel, hvor hun malede stærke, smukke, sensuelle portrætter af slavinder og prinsesser. Malerierne vakte stor forargelse i hjemlandet, men solgte strygende i udlandet.

Det skønnes at Elisabeth Jerichau-Baumann malede flere en 1000 malerier i hendes mest produktive periode. Langt de fleste befinder sig i udlandet, og der er ikke tidligere lavet en samlet oversigt (registrant) over hendes livsværk. Det er først nu, med denne storslåede biografi, at forfatteren Jerzy Miskowiak har lavet en samlet oversigt over Jerichau-Baumanns ouevre. Og det er oven i købet lykkedes forfatteren at opspore flere hidtil ukendte malerier. Rent guf!

Ligeledes finder man en udstillingsoversigt og et værkregister. Jeg er på alle måder begejstret over denne fantastiske og enestående biografi, som er en meget vigtig ressource i vores viden om EJBs facetterede livsværk. Og som på fineste vis formår at skrive Elisabeth Jerichau-Baumann tilbage i kunsthistorien.

Jerzy Miskowiak er læge og forsker. Som Elisabeth Jerichau-Baumann er han født i Polen og har gjort Danmark til sit andet fædreland. Han har brugt en årrække på denne biografi, som udkommer op til 200-året, 2019, for Elisabeth Jerichaus-Baumanns fødsel.

Læs også gerne vores anmeldelse af den nye biografi om hendes mand den berømte og rebelske billedhugger Jens Adolf Jerichau.

Jerzy Miskowiak: Elisabeth Jerichau-Baumann – nationalromantikkens enfant terrible. 312 sider, illustreret i farver. Udkommer 19. September 2018. Forlaget Frydenlund

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.