// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emma Donoghue: Rum
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Emma Donoghue: Rum

Skrevet af den 28. august 2018 – 07:56Ingen kommentarer

Jack er fem år, og så er man stor. Han kender sin verden ud og ind. Den er på elleve kvadratmeter, men indeholder alt, Jack har brug for. Seng, Bord, Skab, TV, Badekar og meget, meget mere. Og hans mor, selvfølgelig, og om natten også Gamle Nick, som kommer med mad til dem og som Jack skal gemme sig for, mens Nick får mors seng til at knirke.

Det er alt, der er i verden, og det er fint med Jack indtil den dag, hans mor fortæller ham at der er mere ude på den anden side af den låste dør. Og at hun har lagt planer for, hvordan de skal komme derud. Jack er ikke helt enig, for han trives med sin mor, med at tælle 100 cornflakes op til morgenmad og med at glæde sig til Søndagsoverraskelse, der for eksempel kan være en ballon.

Men en dag bliver Gamle Nick forskrækket, og slukker for strømmen til Jacks lille verden. Det efterlader den både mørk og kold – og meget hurtig også tømt for mad. Selv Jack forstår, at dette ikke er, som det skal være. Og så må han forsøge at hjælpe sin mor med at flygte.

Rum er en roman, man ikke slipper så let. Det er en helt forfærdelig historie, som man ville ønske man kunne affærdige som urealistisk, men Jacks naive og forudsætningsløse fortællerstemme gør den en lille smule mindre grum. Gennem Jacks øjne følger vi livet for den indespærrede kvinde og hendes kamp for at sikre sit barns overlevelse. På den måde bliver Rum også en historie om båndet mellem mor og barn, om hvor langt en mor kan være parat til at gå for at redde sit barn.

Det kan være svært at lade et barn fortælle historien, fordi det nemt bliver utroværdigt både sprogligt og forståelsesmæssigt, men Jack løser opgaven til ug med plus og slange. Han forstår ikke hvad der foregår, men beretter det som han oplever det – og det er slemt nok.

Rum har ligget på bestsellerlisterne i USA og har vundet en del priser – og det forstår man godt. Den er også filmatiseret og filmen (med manuskript af Emma Donoghue selv) blev nomineret til en Oscar for bedste film i 2016.

Vi har tidligere anmeldt Underet af samme forfatter.

Emma Donoghue: Rum. Politikens forlag, oversat af Kirsten A. Nielsen. 340 sider, 2011

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.