Roy Jenkins: Churchill
Roy Jenkins 1.000 sider lange mursten af en biografi om Storbritanniens tidligere premierminister Winston Churchill betegnes af kendere som den “ultimative Churchill-biografi”. Og det er nok ikke helt løgn. Her er i hvert fald tale om en meget grundig og velskrevet biografi om det 20. århundredes største europæiske politiker, som utrætteligt tog kampen op mod Hitler under Anden Verdenskrig.
I de første to år kæmpede Churchill og Storbritannien mere eller mindre alene indtil USA langt om længe trådte ind i krigen. Churchills mantra var, at man aldrig skulle give op. Og han knoklede for at holde briternes humør oppe, holde Frankrig fri for nazisterne og USA inde i kampen for et frit europæisk fastland.
Churchills “finest hour” var uden tvivl krigsårene. Og de 5-6 år fylder da også meget i biografien. Helt på sin plads, da det var en vigtig periode, som Churchill var en af hovedaktørerne i. Men Churchill var 65 år, da han blev premierminister i april 1940. Så forud var gået et langt begivenhedsrigt liv som blandt andet krigsreporter, marineminister, forfatter og bitter oppositionspolitiker. Et liv, som Jenkins detaljeret får beskrevet og analyseret. Churchill levede knap 20 år efter afslutningen af Anden Verdenskrig. Også den periode kommer Jenkins rigtig godt rundt om.
Det står ret klart, at Jenkins ligesom så mange andre er en stor beundrer af Churchill. Det er også svært at være andet. Men han formår faktisk også at forholde sig til Churchills svagheder, fejltagelser og dårlige sider. Han konkluderer blandt andet, at Churchill holder for længe fast i premierministerposten i starten af 1950’erne og stirrer sig blind på at holde internationale topmøder med Stalin og Roosevelt under Anden Verdenskrig. Topmøder, som Churchill rejser særdeles langt for at deltage i og ofte bliver syg af at rejse til og fra. Og topmøder, som ofte ikke giver så stort udbytte, som Churchill måtte ønske sig. Og det holder Jenkins sig ikke tilbage med at påpege.
Bogen er blandt andet baseret på Churchills egne breve og notater samt adskillige menneskers erindringer og et stort kendskab til britisk historie i det 20. århundrede. Alt i alt koger Jenkins det sammen til det, der uden tvivl må betegnes som den ultimative Churchill-biografi. Læs de mange sider og du behøver ikke at læse andet om Churchill – men du må gerne.
Bogen giver faktisk en lyst til at læse videre. Ikke nødvendigvis i andre biografier om Churchill, men i Churchills egne erindringer om Anden Verdenskrig, seks-binds værket “The Second World War” samt hans privatsekretærs erindringer. Det vil jeg nu gøre – og vende tilbage med anmeldelser. I mellemtiden kan I andre give jer i kast med Jenkins’ biografi. For den er virkelig tiden værd.
Læs også vores anmeldelser af andre Churchill-biografier: René Højris: Churchill – århundredets person og Jørgen Sevaldsen: Churchill – statsmand og myte
Roy Jenkins: Churchill. Gyldendal, 2006. 1016 sider.