// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørgen Sevaldsen: Churchill – statsmand og myte
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Biografi

Jørgen Sevaldsen: Churchill – statsmand og myte

Skrevet af den 15. juli 2009 – 10:18Ingen kommentarer

De fleste af os kender Winston Churchill på cigaren og V-tegnet. Og den ledelse af England han stod for under anden verdenskrig – selv da det så allermørkest ud og England stod alene mod det nazistiske Tyskland.

Men da anden verdenskrig brød ud – og da Churchil blev premiereminister i maj 1940 – var han allerede tæt på efterlønsalderen. Og bag sig havde han en 40 år lang karriere som krigskorrespondent, marineminister, forfatter, foredragsholder – og som et noget specielt medlem af det engelske underhus. Blandt andet formåede han flere gange at skifte parti.

Heldigvis er af styrkerne ved Jørgen Sevaldsens biografi netop derfor, at den forklarer hvordan Churchill, som i samtiden blev betragtet som en kontroversiel person – en splittende snarere end samlede figur – formåede at blive det nationale ikon, der om nogen ledte England (og Europa) gennem anden verdenskrig.

Fokus er derfor på mennesket Churchill og hans relation til familien, medarbejderne og de få venner – men også, i måske større omfang, på den tid og det verdensbillede som Churchill var rundet af. Og ikke mindst de intriger blandt de engelske Konservative, som Churchill så fint spillede med på. Her kan også ”The Tories: Conservative and the nation state 1922-1997” af tidligere minister Alan Clark anbefales for den komplette historie om det næsten konstant borgerkrigshærgede parti.

Som dansk læser er det også interessant at få indblik i de forhold der berørte Danmark før, under og efter anden verdenskrig. Ikke mindst Churchills overvejelser om at sende den britiske flåde ind i Østersøen, at besætte Danmark før tyskerne kunne nå det – og efter krigen hvordan forholdet til Rusland gjorde det svært at invitere den stærkt antikommunistiske Churchill til København.

Alt i alt en god, bred og indsigtsfuld biografi omkring en mand hvis virke fortjener en dybere indsigt.

Jørgen Sevaldsen: Churchill – statsmand og myte. Aschehoug 2004. 423 sider.