// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pierre Collignon: Tilbage til virkeligheden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik

Pierre Collignon: Tilbage til virkeligheden

Skrevet af den 31. juli 2018 – 16:10Ingen kommentarer

Berlingske Tidendes debatredaktør Pierre Collignon har skrevet en vigtig bog om journalistik, offentlighed og den debat, der raser om fake news, løgne og misinformation. Collignon har solid journalistisk erfaring fra mere end 20 års virke i den danske medieverden. Et studielegat gav ham mulighed for at trække sig tilbage fra den daglige nyhedsstrøm og hellige sig studierne af mediernes vilkår og aktuelle udfordringer.

’Tilbage til virkeligheden’ breder sig over et stort område, idet den både vil forholde sig til de helt aktuelle tendenser og forandringer i medieverdenen og samtidig gennemgå den historiske og filosofiske baggrund for blandt andet objektivitetsbegrebet. Undervejs kan det derfor være svært at holde fast i den røde tråd, men det skal ikke overskygge at ’Tilbage til virkeligheden’ er både tankevækkende, på sine steder rystende læsning, og samtidig dejlig pragmatisk.

Pragmatisk forstået på den måde, at tingene ikke er sort-hvide for Collignon. Et par eksempler: På trods af den megen virak om fake news, så viser studier i 2016 0g 2017 en lille stigende tiltro til medierne. Ja, Trump og flere andre højreorienterede politikere er tilsyneladende bannerførere for angreb på medier og misinformation, men der er rigelig med eksempler på, at sandheden drejes til egen fordel på tværs af partiskel. Og ja, russerne blandede sig i det amerikanske valg, men det er svært at påvise andet end en marginal effekt. Og operationens omfang tåler tilsyneladende slet ikke sammenligning med de store beløb og apparater, som Demokraterne og Republikanerne kastede ind i valgkampen.

Collignons tilgang til stoffet er dermed en fin bekræftelse på det, som han sætter op som et redskab i kampen mod misinformation og fake news. Journalister bør nemlig bestræbe sig på at formidle faktuelt korrekte oplysninger, der giver et »retvisende billede af virkeligheden«. De skal gøre sig fri af egne fordomme, holdninger og følelser i valg af vinkler og kilder. Hvis de kan det, så har journalistikken mulighed for at vinde over mistænkeliggørelse og konkurrence fra sociale medier. Og dermed har journalistikken fortsat en vigtig rolle at spille i samfundet og for vores demokratier. Lad os håbe, at det bliver sådan, uanset angrebene fra mørkemænd, uanset løgne, der bringes med fuldt overlæg i valgkampe, og uanset fantasters brug af nye digitale medier til at sprede konspirationsteorier og virkelighedsfjerne påstande.

Læs mere om journalistik og medier her:

Scoop

Den journalistiske forbindelse

Minefelter

Pierre Collignon: Tilbage til virkeligheden, Gyldendal, 356 sider, 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.