// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helga Flatland: En moderne familie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Helga Flatland: En moderne familie

Skrevet af den 19. juni 2018 – 07:24Ingen kommentarer

Norske Helga Flatland vandt den norske Bokhandlerprisen for romanen En moderne familie i 2017. Romanen kan nu læses i en dansk udgave. Forfatteren er født i 1984 og anses for at være en af Norges fremmeste yngre forfattere.

En moderne familie er fortællingen om Torill og Sverre, der efter 40 års ægteskab vælger at gå fra hinanden. Hele familien bestående af deres tre voksne børn og to børnebørn er taget til Italien for at fejre Sverres 70 års fødselsdag. Midt i familieidyllen kommer det som lidt af et chock for de voksne børn, at deres forældre ikke længere ønsker at være sammen.

Den ældste datter Liv er gift og mor til en 14 årig dreng og en yngre pige. Lillesøster Ellen er 38 år og ufrivillig barnløs i et kæresteforhold. 30 årige Håkon er lillebroren, der endnu ikke har knyttet sig til en partner og tilsyneladende lever et ungdommeligt og uforpligtende let liv. Da forældrene skal skilles udløses forskellige konflikter de tre søskende imellem. Forældrenes beslutning bringer nemlig ubalance i de voksne søskendes indbyrdes relationer.

Romanen kommer rigtig godt fra start og jeg læste mig hurtigt ind på især de to søstre Liv og Ellen. De skiftes til at fortælle om deres oplevelse af tiden før, under og efter, at forældrene lader bomben springe. Det er ret interessant, at se de samme hændelser og lytte til de samme samtaler med skiftende synsvinkel. Som læser kan man i teksten godt høre forskel på stemmerne. Først til sidst kommer deres lillebror på banen og fortæller sin historie og oplevelse af at være en del af den familie, som altid betragter ham som den lidt sårbare og følsomme lillebror, der ikke for alvor knytter sig til en partner eller for alvor tager ansvar i familien. Den sidste del af bogen er langt mindre spændende læsning, selvom der her reflekteres over det moderne parforhold, monogami og artens videreførelse.

Som i de fleste familier kredser vi om de forbudte følelser: skam og misundelse. Og vi runder de to søstres opfattelse af, hvordan man tager del i familielivet, hvem der skal gøre hvad, hvad man forventer af andre. Som storesøster kunne jeg til tider spejle mig i den lettere kontrollerende og ansvarlige storesøster Liv, der udover at bakse med sit tab over at forældrene skal skilles samtidig skal forholde sig til sin ældste søn på 14 år, der også løsriver sig fra hende.

Det er også en roman om, hvad det gør ved ens parforhold, når det ikke lykkes at få børn. Det er smertende læsning om at nærhed, kropskontakt og elskov langsomt forsvinder ud af parholdet i takt med at frustration, sorg og hormonel ubalance flytter ind.

Overordnet set er det en interessant og god roman om den moderne familie på godt og ondt, hvor man undervejs vil kunne genkende problematikkerne, hvad enten ens familie er i opløsning eller fortsat er sammen.

Helga Flatland, En moderne familie, Turbine, Juni 2018, 250 sider, På dansk ved Karen Fastrup.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.