// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sofi Oksanen: Renselse
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sofi Oksanen: Renselse

Skrevet af den 30. marts 2010 – 06:59Én kommentar

Renselse er en fremragende bog om to kvinder og deres møde i starten af 1990´erne i Estland. Sofi Oksanen er forfatteren bag Renselse, bogen hun netop har fået Nordisk Råds Litteraturpris for. Renselse er solgt til udgivelse i 23 lande, og det kan jeg godt forstå.

Bogen er et særligt stykke mesterværk om den ældre estiske kvinde Aliide True, som bor alene i en noget slidt bolig på landet. Pludselig en morgen dukker der en snavset ung kvinde op på gårdspladsen, hvor Aliide bor. Først tænker hun, at den unge kvinde er medlem af en røverbande, men alligevel forbarmer hun sig over hende og tager den unge kvinde med ind i huset til lidt mad. Senere viser det sig, at de trods den store aldersforskel deler en interessant fælles fortid, og det viser sig, at den unge kvinde er på flugt fra sin alfons.

Det er en fortælling om kærlighed og om at handle efter sin ideologi. Som læser får man indblik i et stykke Europahistorie før, under og efter 2. verdenskrig, som bestemt ikke er behagelig, men som i den grad er gribende. En historie der gemmer på vold, tortur, og voldtægter. På tvangsflytninger til Sibirien og familier og venner, der svigter deres nærmeste for selv at overleve.

I løbet af bogen vender vi Berlin og Sibirien, og vi rejser med tilbage i tiden. I slutningen af bogen bliver kapitlerne kortere og kortere, hvilket giver en effekt med opsat tempo, så man ikke lægger bogen fra sig førend den er læst færdig.

Forfatteren Sofi Oksanen er fra Finland. Hun er født i 1977, som datter af en finsk far og en estisk mor. Hun debuter på dansk med Renselse.

Sifi Oksanen, Renselse, Rosinante, 360 sider, Januar 2010, Oversat af Helena Idström.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.