// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm: Eksodus
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm: Eksodus

Skrevet af den 19. april 2018 – 08:05Ingen kommentarer

Danmark er et dejligt roligt land. Men hvad sker der, hvis den ene terrorhandling efter den anden udløses i form af bomber – først i København, senere rundt omkring i hele landet. Hvordan vil de forskellige grupperinger i samfundet agere – og hvordan vil politi og myndigheder reagere? Det er temaet i Zornig og Lindholms nye spændingsroman, som de selv skriver er inspireret af den store flygtningekrise i 2015.

Vi følger Malene Jørgensen, som har stiftet partiet Bæredygtig fremtid og som nu arbejder sammen med sit team på at komme i Folketinget. Teamet består af mennesker, der har levet et liv på kanten af mange forskellige årsager – lige som Malene selv, der er vokset op i Nakskov og som blev misbrugt som barn. Der er bl.a. en tidligere hjemløs, flere misbrugte kvinder, en med en personlighedsforstyrrelse og en der slås med en spiseforstyrrelse. Malene er gift med journalisten Mathias, som har pådraget sig en hjerneskade efter en ulykke, og nu sidder i huset i Køge og forsøger at samle stumperne af sit liv. Beskrivelsen af Mathias og hans skader, der gør livet svært for ham er rigtigt godt beskrevet.

Midt i valgkampen begynder mindre bomber monteret på cykler at springe rundt omkring i København – og en politiker dør, da hun sætter sig op på sin egen cykel uden for sit hjem. Bomberne antænder hurtigt en meget hadsk stemning i samfundet mellem de brune og de hvide, som forfatterparret kalder dem, og ansatsen til en borgerkrig er klar. Bombesprængningerne fortsætter med vold, tyverier og racistiske kampe mellem grupperinger som konsekvens og samfundet går på det nærmeste går helt i stå. Derfor vælger statsministeren at sætte valgkampen i bero og erklære Danmark i undtagelsestilstand. Masser af mennesker flygter ud af landet og intet fungerer. Den politiske valgkamp er afløst af kampen for at overleve.

Malene og hendes team vælger at blive og forsøge at finde ud af, hvem der står bag bombesprængningerne. For der er noget, som slet ikke stemmer. Malene får god hjælp af sit team, selv om en af dem, Abdel, vælger at trække sig for at kæmpe sin egen kamp for sine forældres og brors skyld.

Samtidigt med Malenes søgen efter sandheden, kommer Mathias på sporet af en mystisk kvinde, som donerer store beløb til Malene og hendes parti, så han starter sin egen efterforskning op.

Plottet i Eksodus er spændende, og hele tanken om ’hvad nu hvis Danmark blev kastet ud i en borgerkrig’ og spørgsmålet om, hvem der står bag bomberne, fungerer godt. Der foregår dog også meget andet i bogen, som fx voldtægt, psykisk sygdom samt en kvinde, der er besat af Mathias og det tager noget af fokus fra selve hovedhandlingen.

Eksodus er tredje bind om Malene Jørgensen og kan læses uafhængigt af de to første: Bundfald og Arkimedes. Dem har jeg ikke læst, men jeg har læst Zornigs stærke bøger om hendes eget liv, og Malenes baggrund er meget lig Zornigs egen.

Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, Eksodus, Politikens Forlag, 448 sider, april 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.