// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff: Hjernen på overarbejde
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Samfund, Selvhjælp

Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff: Hjernen på overarbejde

Skrevet af den 5. april 2018 – 06:46Ingen kommentarer

Antallet af stresstilfælde stiger og stiger. Vores mentale velvære lider i konkurrencestaten, hvor vi hele tiden presses af deadlines, af bimlende telefoner og små notifikationer på, at vi (igen-igen) har fået en mail. Det er et pres, vi slet ikke kan håndtere, og det sætter sig sine spor.

Hjernen er nemlig slet ikke gearet til det moderne livs udfordringer.

Vores hjerne er det foreløbige slutprodukt på flere hundrede millioner års evolution. Den er fintunet til at få denne særlige menneskeabe kaldet Homo Sapiens til at kunne overleve i små stammesamfund i en truende verden. I løbet af de sidste 10.000 år har teknik, videnskab, globalisering og store samfund ændret vores livsbetingelser (heldigvis da), men hjernen er ikke fulgt med.

Derfor er vi stadig mentalt stenaldermennesker. Vi er designet til at fungere i små grupper, og hele vores organisme er lagt an på at kunne klare sig igennem en stor og truende verden. Det er en verden, der er langt fra den nuværende, og derfor bliver hjernen også overbelastet, når den evolutionære stenalderhjerne møder nutidens uendelig mange krav.

Svaret er, ifølge de to forfattere til Hjernen på overarbejde, compassion. Et begreb, der ikke helt kan oversættes med medlidenhed, men snarere med en lydhørhed over for vores egne og andres signaler. Igennem bogen beskrives hjernens udvikling fra de første hvirveldyrs primitive hjerne og til det moderne menneskes avancerede organ. Her finder man svaret på, hvorfor vi bliver så glade for små belønninger som likes på Facebook, hvorfor det alt for tit er trusselssystemet, der tager ovre – og hvorfor det er vigtigt, at vi får aktiveret vores grønne tryghedscenter mere.

Hjernen på overarbejde er en fin lille selvhjælpsbog med gode øvelser for dem, der gerne vil finde lidt mere mentalt overskud. Den er også velskrevet, og hjernens udvikling gennemgås på en måde, så alle kan være med.

Men – og der er et men – jeg har det svært med en bog, der adresserer et samfundsmæssigt problem med individuelle løsninger. Bogen er mere selvhjælpsagtig end jeg fik indtrykket af ud fra omtalen og især ud fra det første kapitel, der ellers rigtig fint lægger an til et opgør med konkurrencestaten og det grænseløse arbejdsliv. Det gør resten af bogen desværre ikke.

Hjernen på overarbejde er en bog, der italesætter problemerne med det moderne samfunds evindelige krav om forandring, effektivitet og omstrukturering, men som straks vælter ansvaret på løsningen tilbage på den enkelte: det er mennesket, der skal tilpasse sig samfundet via compassion, og ikke samfundet, der skal tilpasse sig mennesket.

Det synes jeg er en smule træls, men jeg er også et politisk menneske, der mener at samfundet skal indrettes på menneskets betingelser og ikke omvendt – andre vil opfatte det anderledes og glæde sig over at få gode øvelser til at gøre den evolutionært håbløse hverdag lidt nemmere at udstå.

Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff: Hjernen på overarbejde. Mindwork, 255 sider, Januar 2018