// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elof Westergaard: Min byzantinske notesbog
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Elof Westergaard: Min byzantinske notesbog

Skrevet af den 20. december 2017 – 21:47Ingen kommentarer

Elof Westergaard har været præst siden 1991, hvor han blev cand.theol. ved Aarhus Universitet, og han er nu biskop i Ribe Stift. Han har rejst i Grækenland og Tyrkiet, og her især Istanbul, hvor han har fået øjnene op for det byzantinske.

Det byzantinske (330 til 1453 e.Kr.) dækker over en stil, der inkluderer kunst, arkitektur og litteratur. For Elof er det meget mere. Han beskriver blandet andet det byzantinske som et sted, hvor ord og billeder kan smelte sammen. Her er det muligt at sanse Gud og møde verden med optimisme og melankoli.

På en måde minder det her værk mig om De ni læsninger. En tradition i den kristne kirke, hvor præstene oplæser ni tekststykker fra Biblen, der tilsammen udgør den fulde fortælling om Gud. Det starter med Skabelsen og Syndefaldet, og det slutter med Jesu død og kristendommens begyndelse. De ni læsninger er ledsaget af musikalske indslag. Her i denne bog er det Elof Westergaard, der igennem sine oplevelser med det byzantinske fortæller om sin forståelse af teologi og af kristendommen. Og her er det, i stedet for musik, ledsaget af citater og kunstværker.

Bogen består af 43 små tekster, der fortæller sit eget lille narrativ, og hver har de alle sammen et underliggende teologisk element eller budskab.

Helena minder os om, at vi skal huske at nyde livet og rejsen og ikke kun fokusere på målet. I Skt. Spyridons ben hører vi en meget luthersk fortælling, hvor jeget på en pilgrimsvandring på Korfu er med i stemningen og traditionen, men forargelsen over det begærlige foretagende i kirkens salgsbod får ham til at forlade kirken og søge ny luft.

Der er gennemgående et element af det jordiske over for det åndelige, ”at sammenholde det luftige med det virkelige”, som Elof skriver i Hagia Sofia. Det skal dog ikke nødvendigvis tolkes sådan, at det jordiske er dårligt, og det rent er det åndelige, vi skal rette os mod, men derimod gælder det, at ”det luftige og det virkelige hører sammen.” Og det synes jeg, at hele bogen er god til at skitsere.

Min byzantinske notesbog er fuld af teologiske tanker, men det er serveret på en let fordøjelig måde, der gør den appetitlig for enhver læser.

Elof Westergaard: Min byzantinske notesbog, 2017, Forlaget Gladiator, 82 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.