// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Donal Ryan: Som røg for vinden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Donal Ryan: Som røg for vinden

Skrevet af den 8. oktober 2017 – 07:42Ingen kommentarer

Med mellemrum støder du ind i romaner, der rammer dig, uden du helt havde forventet det. For mig er ”Som røg for vinden” i den grad en bog, jeg kaster ind i den kasse. Grundlæggende handler den om en kvindelig lærer, der har haft en affære med en elev og er gravid. Vi følger hende – uge for uge – gennem graviditeten, mens vi kommer helt tæt på hende gennem hendes oplevelser, minder og tanker.

På papiret er der ikke meget, der kalder på mig. Det indrømmer jeg blankt. Jo, jeg har to børn, og jeg var så ’aktiv’, en mand nu kan være gennem min kones graviditet. Men det var personligt. Det var vigtigt for mig. Og det var vigtigt for min elskede hustru. Denne her historie? Lad os bare sige, at den ikke umiddelbart appellerede til mig.

Men hold da fest, hvor er den dog velskrevet. Donal Ryan bruger sproglige finurligheder, tempo, kontinuitet og alverdens andre virkemidler til at fange dig. Og han fanger mig. Hele kapitler flyder som en bølge af poesi gennem hovedet og er sande nydelser at læse. Det er i enkelte tilfælde som om, selve handlingen kommer i anden række. Leveringen er nummer et.

Bogen er oversat af Signe Lyng, og hun skal simpelthen have et ord med på vejen. Hun har nærmest gendigtet hele passager af bogen, og sproget er mere flydende og lækkert, end jeg overhovedet havde turdet håbe på. Hun har gjort et fantastisk stykke arbejde. Jeg sidder med fornemmelsen, at dansk er originalsproget. Flot. Flot.

Dog har jeg et lille problem med Signes brug af ’det nye komma’ eller ’pausekommaet’. Der er en overvejende mulighed for, at jeg bare er ’et gammelt røvhul’, men det forstyrrer simpelthen min læsning, og jeg sidder konstant med følelsen af, at hun simpelthen ikke kan finde ud af at sætte kommaer. Og det ærgrer mig, når hun skriver så genialt. Jeg er absolut ikke blind for det faktum, at hun ved at udelade kommaer i opremsende sætninger er med til at sætte et tempo, og det værdsætter jeg. Men du behøver ikke udelade det, før at vi skal få den forståelse.

Nå, lad nu ikke min besættelse af kommaer og grammatik påvirke jeres ønsker om at læse denne bog. Det er en fabelagtig oplevelse – og mindst ligeså meget på grund af den flotte oversættelse som på grund af selve handlingen.

Forfatteren har også skrevet Et sving mod solen, som er en samling af noveller. Du kan læse vores anmelde her.

Donal Ryan, Som røg for vinden, Jensen & Dalgaard, 7. September 2017, 220 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.