// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Merete Engell: Sygeplejerske i verdens brændpunkter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Rejsebog

Merete Engell: Sygeplejerske i verdens brændpunkter

Skrevet af den 9. december 2009 – 00:33Én kommentar

engellJeg har tit læst avisernes overskrifter om børn der dør af underernæring eller malaria, og om kvinder der er voldtaget af soldater og om krig, ødelæggelse og elendig. Indimellem er de samme nyheder blevet krydret med billeder i mit tv. Men oplysningerne om andre menneskers liv er ikke før trængt igennem til mig på så klar og tydelig en måde, som Merete Engell formår at få det gjort i hendes bog “Sygeplejerske i verdens brændpunkter”.

Merete Engell er blevet kåret til “Verdens sejeste dansker” af P3´s lyttere og har modtaget Florence Nightingale Medaljen. Men egentlig bryder hun sig ikke om al den opmærksom på sin person. For hende er det vigtigere, hvad man gør. Ikke hvem man er. Det er i hvert fald det indtryk man får, når man læser hendes bog. Hun har arbejdet under krigen i Afghanistan, med hungernødsproblematikker i Etiopien, og hun har mødt både børnesoldater og voldtagne kvinder, mænd og børn i Liberia.

Bogen er skrevet fra hjertet, og indeholder en god balance af fakta, beskrivelser, holdninger, og følelser. Det er en personlig fortælling om Merete Engells oplevelser som sygeplejerske for Læger uden grænser, og det er til tider barsk læsning. Men barsk er virkeligheden godt nok også derude i verdens brændpunkter.

Bogens styrke er de helt konkrete episoder og fortællinger om mennesker. Merete Engell skriver for eksempel i sin bog om et projekt i hungernødsplagede Etiopien. Her fortæller hun indgående om et 1-årigt barn hun møder, som er så underernæret, at det kun vejer 3 kilo. Et 1-årigt barn vejer til sammenligning i Danmark typisk 9-12 kilo. Et andet eksempel er en 12-årig dreng, der møder op med sin 4-årige stærkt underernærede søster hos Læger uden grænser i borgerkrigsramte Congo. Han våger over hende nat og dag, sørger for at hun får den vigtige mælk, der skal sikre at hun igen tager på, vasker hende i forbindelse med hendes diarre og alligevel mister han hende. Den slags konkrete eksempler er bogens styrke. Det er de fortællinger, som gør stærkt indtryk på mig.

Det er også en bog om en meget idealistisk og til tider naiv ung kvinde, der rejser ud for at gøre en forskel. En kvinde, der i den grad udvikler sig undervejs, lærer af sine fejl, avancerer til lederstillinger og til sidst har brugt så meget af sig selv, at hun ikke længere har lysten til at blive udsendt. Men det er samtidig en kvinde, som ikke fortryder hvad hun har gjort. En kvinde der på lige fod med alle de andre, der rejser ud med med lignende organisationer, faktisk gør en forskel i rigtig mange menneskers liv.

Bogen er så absolut læseværdig, og selvom den er helt uden opfordringer om økonomisk støtte til velgørenhed, vil jeg nok alligevel i fremtiden yde lidt mere til de velgørende organisationer end jeg hidtil har gjort. Og hvis andre læsere har det på samme måde som jeg, så har Merete Engell endnu engang gjort en forskel. Så ja, hun er bestemt en af verdens sejeste danskere.

Merete Engell er født i 1970, uddannet sygeplejerske og har været udsendt med Læger uden grænser otte gange. Hun har arbejdet på Hvidovre Hospital, Rigshospitalet og som sygeplejerske i Tivoli. I dag er hun ansat hos Læger uden grænser i Danmark og arbejder med rekruttering og udsendelse af danskere til katastrofeområder i verden.

Merete Engell, Sygeplejerske i verdens brændpunkter, Informations Forlag, 299 sider, November 2009.

Én kommentar »

  • Malene siger:

    Jeg kan kun give Jane Andersen ret! Aldrig har jeg læst en så medrivende, rørende, tankevækkende og helt igennem fantastisk fortælling. Bogen er hudløs ærlig, og Merete Engell formår at fange læseren. Det er som nævnt i overstående anmeldelse til tider barsk læsning, og må da indrømme at jeg kneb en tåre op til flere gange da jeg læste bogen. 6 ud af 6 mulige stjerner herfra!

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.