// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Historien om Danmark: Oldtid og Middelalder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Historien om Danmark: Oldtid og Middelalder

Skrevet af den 23. maj 2017 – 07:46Ingen kommentarer

TV-serie, bøger, Facebooksider og podcasts: interessen for Danmarkshistorien blomstrer, og nye generationer læser, ser, hører og deltager selv – både når det gælder formidlingen, men såmænd også når det gælder om at gøre nye fund. Metaldetektorer har givet amatørarkæologerne et nyt redskab, så spændende fund vælter ind, mens de professionelle nyder godt af ny teknologi som strontiumanalyser og DNA-profiler, der trækker fortidens hemmeligheder ud af for længst afdøde mennesker.

Det er altså både amatører og professionelle, der gør historien levende, og det er en fornøjelse at være vidne til.

I Historien om Danmark er vi hos de professionelle. Bogen er først af to bind, og udgivet i samarbejdet med DR og dermed en litterær spin-off af den populære tv-serie med Lars Mikkelsen i front – han har også skrevet forordet. DR’s serie er fremragende formidling, der med flotte billeder og enactment fanger både børn og voksne. Helt så let tilgængelig er bogen ikke, men målgruppen er nok også lidt smallere.

Arkæolog Jeanette Varberg har skrevet første del om oldtiden, mens historiker Kurt Villads Jensen har skrevet anden del om middelalderen. Resten af historien kommer i efteråret, præcis ligesom tv-serien. Begge forfattere har en let, livlig pen, en kæmpe indsigt i deres tidsperiode og en smittende fortælleglæde. De har hver deres fortællestil, og det kan man jo diskutere om er et problem. Personligt synes jeg, at de burde have haft hver deres bind – så havde der måske også kunnet blive lidt flere sider til middelalderen!

Bogen er rigt illustreret, og det er altid en fornøjelse.

Da jeg var barn var især oldtidshistorie altid noget med alenlange beskrivelser af forskellige typer af flintedolke eller mønstre på potteskår, men det har Varberg gjort op med: vi får stadig beskrivelser af teknikker og fund, men det bliver perspektiveret, så man føler at man kommer tæt på oldtidens mennesker. Historien om Danmark skal også have ros for at give plads til jernalderen, der så skammeligt blev nedprioriteret i tv-serien.

Middelalderen og dens konger og krige har altid været lidt mere spændstig i historiebøgerne, men Kurt Villads Jensen formår at blande de mange kongefacts med indsigt i hverdagslivet og forestillingsverdenen hos datidens mennesker, og det gør også hans historieformidling spændende. Han er heller ikke bleg for at skubbe til vores fordomme og misforståelser om tidsperioden. Meget af det, vi lærte i skolen, har siden vist sig at være forkert!

Bogen lider dog lidt af samme svaghed som tv-serien: hvis man skal igennem middelalderen på kun to afsnit eller 136 sider, så går det lidt over stok og sten, når man både skal nå Valdemarerne, Finderup Lade, den katolske kirke, prostitution og alt det andet. Jeg kunne godt have tænkt mig, at man enten havde ladet bogen bliver lidt længere (helt ærlig, det dobbelte antal sider havde ikke været for meget!) eller skåret stoffet endnu skarpere til, i stedet for nogen steder at namedroppe konger på alt for lidt plads.

Og så lige en personlig kæphest: hvorfor skal bøger om middelalderen illustreres med malerier fra 1800-tallet? Kan os stakkels læsere, der gerne vil blive klogere på middelalderen ikke slippe for igen og igen at måtte nøjes med hvordan 1800-tallet opfattede mordet i Finderup Lade, indtagelsen af Arkona eller hvad der nu ellers er af berømte malerier. De hører kun hjemme i en historiebog, hvis denne bog handler om 1800-tallet! Der er så mange fund, samtidige illustrationer og stadig synlige levn fra middelalderen, som ville klæde en moderne historiebog i stedet for de gamle pasticher.

Historien om Danmark: oldtid og middelalder. Jeanette Varberg og Kurt Villads Jensen. Gads forlag i samarbejde med DR. 408 sider, 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.