// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » På engelsk, Politik & debat

Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics

Skrevet af den 6. august 2008 – 22:54Én kommentar

I starten af 90’erne oplevede man et stort, og rimelig uventet fald i kriminaliteten i USA. Levitt og Dubner opremser de otte mest populære forklaringer, som eksperter efterfølgende kom op med på det uventede fald. Efter at have afvist de fire af dem fuldstændigt, og godtaget de fire andre delvist, trækker de kaninen op af hatten og dokumenterer at der er en sammenhæng mellem abortens frigivelse i 1973 og kriminalitetsfaldet i starten af 1990’erne, hvor børnene født i 1973 var ved at nå den alder man normalt bliver hardcore kriminel. Deres påstand er således, at børn født efter 1973 i højere grad end før 1973 er ønskebørn, som har en langt lavere sandsynlighed for at blive kriminelle end børn af eksempelvis unge mødre, hvor det egentlig passede ret skidt at få et barn.

Dette er bare et eksempel på en række rimeligt kontroversielle “beviser” som Levitt og Dubner fører i deres bestseller fra 2005, hvor de kort fortalt vender op og ned på mange ellers bredt accepterede sandheder og ved hjælp af statistik m.m. beviser en række overraskende sammenhænge. Jeg vil ikke afsløre flere her, da det ville være lige som at sige hvem der var morderen i en god krimi.

“Freakonomics” med den storladne undertitel “A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything” er en fantastisk øjenåbner, der lidt i stil med Lomborgs bøger får en til at se en anelse mere skeptisk på de “sandheder” man hører i medier og lignende. Så hvis ikke man er bange for at blive udfordret på sine opfattelser af verden, så bare kom igang med at læse.

Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner: Freakonomics, 2005, 193 sider.

Én kommentar »

  • Efter at have læst din anmeldelse, så besluttede jeg mig for også at læse bogen (som jeg havde fået anbefalet af flere). Jeg begik dog en stor fejl, nemlig at købe den danske oversættelse. Bogens indhold er glimrende, men det skæmmes i uhyggelig grad af en elendig oversættelse. Hvordan kan korrekturen ikke fange fejl som at oversætte Platons “The Republik” til “Republikken”, når nu alle ved, at den på dansk hedder “Staten”? Og det er blot een af mange graverende fejl, som en ordentlig oversætter aldrig ville have begået.

    Så hold jer fra “Freakonomi” (hvad er også dette for en oversættelse?) og gå efter den originale version, der tilmed også er meget billigere.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.