// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Cay Johnston: Donald Trump. Vejen til magten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Politik & debat, Politisk biografi

David Cay Johnston: Donald Trump. Vejen til magten

Skrevet af den 24. februar 2017 – 07:48Ingen kommentarer

Er du en af dem, der undrede sig over, hvordan Trump kunne blive valgt som præsident? Hvis svaret er ja, så vil du undre dig endnu mere efter at have læst denne bog.

Og er du bekymret eller kan du bare ikke lide Trump, så vil du blive dejligt bekræftet i takt med, at siderne vendes. For en ting er, at manden har bygget sin politiske karriere på foragt, vrede og grotesk selvforherligelse – noget helt andet er, at han gennem sin forretningsmæssige karriere har haft forbindelse med kriminelle elementer, blandt andet amerikanske og russiske gangsterbosser, mafia-associerede virksomheder, narkohandlere, svindlere og bedragere. Ydermere står Trump selv, i ifølge bogens forfatter, ikke tilbage for nogle svindlere eller bedragere, når det handler om at rage til sig og tjene penge på andres bekostning og ulykke.

Forfatteren har i 30 år fulgt hovedpersonen tæt, han har været fascineret af ham, interviewet ham mange gange og har efter sigende det største amerikanske arkiv over Trumps gøren og laden. Johnstons ambition er at granske de personlige og professionelle egenskaber hos Trump og fortælle den sandfærdige historie. Vi skal have mulighed for at se, hvilket menneske, der er landet i det Ovale Værelse. Det er ikke noget kønt syn, der dukker frem, efterhånden som Johnston skræller lag på lag af det skønmaleri, som det er lykkedes Trump at male.

Johnston starter hos Donalds farfar og far. Farfaren grundlagde familieformuen i slutningen af det 19. århundrede. Her fulgte han blandt andet i de canadiske guldgraveres fodspor og drev restauranter, hvor menuen i baglokalerne bestod af prostitueredes ydelser. Trumps far etablerede sig som entreprenør og tjente blandt andet store summer under og efter 2. Verdenskrig. Statslige midler tilflød hans projekter i en lind strøm, men mange af de nye boliger til veteranerne fra 2. verdenskrig var faldefærdige.

Skattekroner var ikke den eneste måde, Trump Senior finansierende sine projekter. Andre penge kom fra en partner ved navn Willie Tomasello, der også kunne sørge for, at der aldrig var problemer med fagforeningerne. Tomasello blev senere, under bekæmpelse af organiseret kriminalitet, identificeret som nært associeret med New Yorks to største gangsterfamilier. Sådan blev det også for Donald Trump. Allerede fra starten af 70’erne blev hans vigtigste advokat og rådgiver den kontroversielle Roy Cohn. Blandt advokatens andre klienter var nogle af New Yorks mest magtfulde gangsterfamilier. Familier, der beskrives som havende kontrol over fagforeninger knyttet til nedrivning og opførsel af ejendomme i New York. Johnston beskriver, hvordan Trump som en af de få entreprenører, går fri af strejker og problemer med leverance af beton, takket være disse forbindelser. Han får også hjælp fra suspekte personer med relationer til narkohandel og mafia i sin tid som casinoejer.

Johnston tager os hele vejen rundt om Trump. Der er kapitler om, hvordan han unddrager sig at betale skat. Her er et af de mere fiffige tricks at have en lille gedeflok gående på et lillebitte areal af en luksuriøs golfbane. Dermed er der jo tale om landbrugsjord, hvor beskatningen er langt, langt mindre. Vi præsenteres for et utal af løgne, for hans manipulationer af presse, for hans åbenlyse snyd af kunder, der investerer i ejendomsprojekter, for hans humbug i forbindelse med Trump University, hans kvinde- og menneskesyn osv. Og for historier, der virker direkte latterliggørende, som eksempelvis den om en forening, der hædrer Trump gentagne gange. En forening, hvor han selv og familiemedlemmer sidder i bestyrelsen.

”Donald Trump. Vejen til magten” er ikke en videnskabelig funderet bog med udførligt kildemateriale. Den er skrevet på et personligt drive, baseret hovedsageligt på egne og andre undersøgende journalisters artikler. Jeg savner lidt mere dokumentation for bogens historier om Trump. Men det kan jo tænkes at være fordi, det er så svært at tro på, at en person med dette generalieblad – som også er beskrevet af andre journalister og forskere – virkelig sidder på et af de mest magtfulde embeder i verden.

Donald Trump. Vejen til magten af David Cay Johnston. People’s Press. 319 sider. Oversat af Niels Ivar Larsen. Januar 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.