// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Affinity Konar: Mischling
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Affinity Konar: Mischling

Skrevet af den 4. januar 2017 – 07:49Ingen kommentarer

Auschwitz, 1944. 12-årige Pearl og Stasha bliver ved ankomsten skilt fra resten af familien. De er nemlig udover at være polske jøder også enæggede tvillinger, og på perronen står den flotte, hvidkitlede doktor og lover deres Mama, at han vil tage sig specielt af pigerne. Det gør han så, dr. Mengele. Hvis altså “tage sig af” betyder at udsætte for perverterede, smertefulde og farlige forsøg med tårnhøj dødelighed eller varige men.

Pearl og Stasha bliver indlemmet i barakkerne med tvillinger, trillinger, albinoer, dværge og andre mennesker, hvis særlighed vækker dr. Mengeles interesse. Det er en absurd verden med sult, grusomheder, fangernes kamp for at overleve – med og mod hinanden. Alle kneb gælder i et Auschwitz, hvor russerne nærmer sig og panikken breder sig også blandt fangevogterne.

Pearl og Stasha forsøger at beskytte hinanden mod dr. Mengele, mod hans forskruede sygeplejersker, mod de øvrige fanger og mod vogterne. De har et særligt, tæt forhold, forstår hinanden uden ord, og det bærer dem igennem en tid, hvor ingen af dem tør indrømme hvor grusomme forsøg de udsættes for. Pludselig forsvinder Pearl, og det er ikke bare en stor sorg for Stasha – det er også en stor fare, for hvordan skal en halv tvilling overleve et sted, hvor det er søskendeforholdet, der holder tvillinger ude af gaskamrene?

Russerne kommer, men det er kun begyndelsen til en ny overlevelseskamp. De to piger er skilt ad og leder hver især efter deres anden halvdel. Især Stasha lever for kravet om hævn over doktoren og hans infame sygeplejerske Elma, men hævnen er langt borte og kampen for overlevelse er ikke overstået i det totalt krigsskadede Polen. Man kan overleve Mengele fysisk, men hvordan lærer man at leve videre med de psykiske ar?

Mischling er frygtelig grum. De medicinske forsøg og behandlingen af tvillingerne er usentimentalt skildret. Men det er også en livsbeskræftende historie om sammenhold og overlevelse. De to piger oplever – sammen og hver for sig – både venskaber, nærhed og hjælp fra fremmede. De mange kontraster er absurde. Om dagen begår Mengele og hans stab nogle af de værste forbrydelser i lægevidenskabens – måske hele menneskehedens – historie, om aftenen forlanger de at fangerne skal synge og danse for dem.

Alle har hørt om dr. Mengele, men der er faktisk ikke skrevet så meget (udgivet på dansk i hvert fald) om hvad der egentlig foregik i hans såkaldte zoologiske have. Mischling er en velskreven roman, og Konar har et fantastisk, poetisk sprog, der klæder de to tvillingepigers fortælling. Men det er barsk læsning, og på ingen måde for børn.

Affinity Konar: Mischling. Gads forlag, 367 sider. Oversat af Karen Jensen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.