// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Viggo Bjerring: QWERTY
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Viggo Bjerring: QWERTY

Skrevet af den 25. december 2016 – 07:57Ingen kommentarer

Det er sjældent jeg ligefrem klasker mig højlydt på låret af grin, men det måtte jeg simpelthen, da jeg læste Viggo Bjerrings kortroman QWERTY. Det er underholdning i topklasse. Bjerring er sådan en forfatter, der skriver de uskrevne regler i kursiv og neo – uden at træde i spinaten. Værket er en intelligent leg med forestillinger, ord og antagelser med en umiskendelig satirisk tone og spidsfindige ironiske nuancer.

Den mærkværkdige titel er navnet på det tastatur en hel del mennesker bruger uforbeholdent meget tid på at stryge fingrene hen over dagligt. Og netop det uundværlig tastatur spiller en særlig rolle på et forlag.

“Vi klaprede om kap på tastaturerne. Der var prestige i at taste hurtigt, det forstod jeg allerede den første dag. Min nye chef sagde, at jeg passede godt ind, jeg forstod det usagte, sagde hun. Det var for eksempel vigtigt at sænke det ene øjenbryn en smule og løfte det andet, når man hilste på de andre redaktører, det opdagede jeg efter et par dage. Nu trænede jeg mit ansigts elasticitet foran spejlet hver aften.”

Jeg-fortælleren starter nyt job som redaktør for den moderne litteratur på et forlag, hvis motto er: Bogen af i morgen skal være bedre end bogen af i går! Tingene har deres faste gang, og hvordan er det så lige, at man finder sin plads i det veletablerede. Ja, man sænker det ene øjenbryn og løfter det andet, præcis som de andre. Men så let forsætter det selvfølgelig ikke – slet ikke, hvis man ikke vil sakke bagud, men helst gerne stige i graderne. Kan den garvede redaktør Robert hjælpe på vej? Hvad er hr. H. for en størrelse, og hvorfor er han forvist til kælderen?
Spændingen stiger, da det meddeles, at Den Store Forfatter kommer på besøg.

Bogen er et forfriskende bud på en ny form for litteratur på den danske litteraturscene. Her er ingen minimalisme eller opstyltede metafor, men et uhøjtideligt gåpåmod for at se del fremfor helhed. Bjerring tirrer læseren med en absurditet, hvor virkeligheden bliver statist i eget værk. Ordforbindelser og betydningssammenhænge udstilles og fordrejes til fornøjelse og morskab for læseren.

Viggo Bjerring debuterede med novellesamlingen Balancekatten og har gjort sig bemærket i flere antologier og tidsskrifter. Mon ikke vi kommer til at høre mere til Bjerring i fremtiden. Det håber jeg bestemt, for det var en meget stor fornøjelse at læse værket. Bestemt en anbefalelsesværdig bog, som både er innovativ, humoristisk og begavet.

Viggo Bjerring, QWERTY, November 2016, 64 sider, Forlaget Ekbátana.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.