// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Larsen: De dybeste rødder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Kongehuset, Samfund

Thomas Larsen: De dybeste rødder

Skrevet af den 29. november 2016 – 08:26Ingen kommentarer

Årets julegave for alle med interesse for dansk historie og med interesse for vores intelligente majestæts betragtninger om både fortid og nutid samt en lille smule fremtid. Det er hvad det digre værk ”De dybeste rødder – Dronningen fortæller om Danmark og danskerne” er.

Der er ikke tale om en biografi om Dronning Margrethe, men en form for danmarkshistorie beskrevet af journalist Thomas Larsen og kommenteret undervejs af Hendes Majestæt.

Medmindre man er glødende republikaner, så vil de fleste formentlig finde stor interesse i at læse vor alle sammens dronnings tanker om dette og hint. Og der bliver ikke lagt fingre imellem. I knivskarpe vendinger kommer Hendes Majestæt med sin ærlige mening om blandt andet Aarhus’ nye havnefront og Nationalbanken. To ting, som ikke just falder i Majestætens smag.

Derimod er bogen gennemsyret af Dronningens store interesse for dansk historie og hele Kongeriget. Majestætens kærlighed til Grønland og Færøerne er kendt. Men bogen afslører også en stor veneration for provinsen og købstæderne. Ja, selv problematikken omkring København kontra ”udkantsdanmark” kommer Majestæten og Thomas Larsen omkring.

Der er tale om et solidt værk, som er velskrevet og kommer rundt i næsten alle hjørner. Og den store styrke er, at vi får Dronningens betragtninger om ting, som vi andre beskæftiger os med, men som vi ikke tidligere har hørt Dronningens kommentarer til.

Bogen berører meget Kongehusets fortid og Dronningens egen tiltrædelse som regent og regentperiode. Hvordan hun blev dronning som 32-årig småbørnsmor og støttede sig kraftigt op af sin mor, Dronning Ingrid, i de første mange år. Hvordan hun sidenhen har sat sig solidt på posten og hviler i sig selv. Vi kommer også omkring Kongehusets fremtid og hvordan H.K.H. Kronprins Frederik i sin mors øjne efter lang tids tilløb har fundet roen og er parat til at lede landet den dag hans storrygende mor stiller træskoene.

Til gengæld bliver pensioneringen af Dronningens mand, Prins Henrik, ikke berørt med ét eneste ord. På en måde naturligt nok, da bogen handler om Danmarks historie med Dronningens kommentarer knyttet til. Men det virker også en anelse underligt, at Dronningens mand og privatliv i det hele taget fylder så lidt. For det er ikke bare Prins Henrik, men også prins Joakim, der stort set ikke bliver omtalt i bogen.

Det rokker dog ikke ved, at der er tale om et gedigent værk, der bekræfter os alle sammen i, at vi har en intelligent og vidende dronning, der følger mere med i det omgivende samfund og kere sig mere om os ”undersåtter”, end man måske lige går og tror.

Thomas Larsen: ”De dybeste rødder – Dronningen fortæller om Danmark og danskerne”. Gyldendal, 2016. 404 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.