// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Andri Snær Magnason: Tidskisten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Andri Snær Magnason: Tidskisten

Skrevet af den 25. november 2016 – 07:07Ingen kommentarer

Til at begynde med syntes jeg, at det var forfærdeligt, men så kom dyrene, og så var det, som om verden hele tiden blev bedre og bedre. Hvert forår kom der flere trækfugle. Dådyrene fyldte gaderne, og skoven blev tættere. Luften var klar, og himlen var fri for jetspor. Jeg lagde kartofler og fangede fisk. Floden var ikke længere forurenet, og laksene kom springende. Jorden vågnede, da den fik fred for alt det menneskelige affald. Og jeg fik fred til at undersøge Ravnetinas historie.

ALDRIG MERE FEBRUAR! Sådan lyder et af de mange salgsslogans, der har solgt tidskister til hele jordens befolkning. Man lukker sig inde i kisten, som automatisk åbner, når tiderne bliver bedre. Mens man er derinde standser tiden for én, således at der selv 1000 år senere ikke engang er gået et øjeblik i kisten. Slut med regnvejr, umulige unger og ikke mindst slut med finanskrisen. Tilbage i verden er kun Svale og en flok børn til at lytte til hendes historie. Historien om hvordan verden blev forbandet. Ravnetinas historie.

Andri Snær Magnson er islandsk miljøaktivist. I 2016 stillede han op til det islandske præsidentvalg. Med Tidskisten vandt han velfortjent Den Islandske Litteraturpris 2013 i kategorien Børn og Unge. MEN jeg vil starte med at understrege, at Tidskisten på ingen måde begrænser sin målgruppe. Alle, der interesserer sig for klimakrisen og/eller litteratur vil elske den!

Der er tale om en uhyrligt velskrevet parabel. Eventyret om Prinsesse Ravnetina, hendes far kongen, rådgiveren Excel, der altid ved, om det kan betale sig og den fattige Kåre, der forelsker sig i prinsessen, bliver skønne billeder på de faretruende symptomer i vores samfund, der udspyr klimaskeptikere, konspirationsteoretikere og fremmedhad.

Det centrale er tidslighed. Kongen indser efter at have erobret hele verden, ved at anvende dyr (næsehorn, insekter og lignende) i krigen, at han også må erobre tiden, ellers kan han ikke nå at nyde hele sin verden. Samvittighedsløs udnyttelse af naturressourcerne sikrer ham altså riget, men efterlader resten af verden undertrykt, og skaber et nyt problem for ham – tiden. Tre dværge tilbyder at hjælpe. De er i besiddelse af en kiste, hvori tiden står stille. De advarer kongen imod den, men da den lige netop er stor nok til at indeholde Ravnetina, hans kæreste eje, affejer han deres advarsler, og stopper sin datter i kisten. Hun behøver ikke længere ældes, have dårlige dage eller at savne sin far, når han er i krig. Således står Ravnetina udenfor verden, og indgår ikke længere i tiden eller kredsløbet.

Nu er hele verdens befolkning i kasser. De vil ikke ud. Hvorfor skal de tage ansvaret? Hvorfor skal de lide, når nu nogle andre er skyld i krisen? Nej, de bliver i deres kasser til aktierne og huspriserne stiger igen. Lyder det bekendt?

Andri Snær Magnason, Tidskisten, Tiderne skifter, November 2016, 263 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.