// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Rønnow Klarlund: De hengivne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anders Rønnow Klarlund: De hengivne

Skrevet af den 19. oktober 2009 – 21:37Ingen kommentarer

“De hengivne” er Anders Rønnow Klarlunds debutroman. Han har tidligere skrevet og instrueret spillefilm, teater og tv, og det kan man godt fornemme i bogen.

I bogen følger vi hovedpersonen Marie Tarp, som er en ung manuskripforfatter, der er hyret til at skrive afsnit til en tv-serie om Danmark. I starten af bogen møder vi hende i den skurvogn i nærheden af havnen, hvor hun bor. Den skurvogn, som danner rammen om affæren med instruktøren Sebastian, som står bag tv-serien. Sebastian er gift med en kendt operasanger og far til to børn. Senere viser det sig, at instruktøren og operasangeren under mystiske omstændigheder engang mistede et barn. Marie sætter sig for at finde ud af, hvad der skete med barnet og efter en rejse til Budapest kender hun hemmeligheden. Hun bliver snart spundet ind i familiens hemmelighed, og det samme gør sig gældende for hendes egen søster. For at beskytte operasangeren og instruktøren påtager Marie sig rollen som hemmelighedens vogterinde.

Selvom bogen ikke er en krimi, må flere lade livet undervejs. Nogle af dødsfaldene giver sig selv. Andre overrasker. En af Sebastians pointer er netop at dødsfald har en god effekt i film – og man må sige at det samme gør sig gældende i bøger.

Instruktøren Sebastian er optaget af at skabe en succes og beretter om virkemidler, teknikker og effekter, og det er især her man klart fornemmer at forfatteren ved hvad han skriver om. For den almindelige læser bliver disse afsnit dog en anelse tunge. Sebastian beretter blandt andet om at slutningen skal flyttes hen til midten, og i samme stil flytter Anders Rønnow Klarlund rundt på begivenhederne i bogen. Det kræver en noget kvik læser at kunne hitte rede i, hvad der sker hvornår, når begivenheder indenfor de samme døgn flyttes rundt. Men det er samtidig det, der gør bogen til noget ganske særligt, og jeg fornemmer, at det er en bog anmelderne vil tage godt imod. For mig var det særligt det samfundskritiske og skildringen af det offentlige system der fangede ved “De hengivne”, mens andre dele fortabte sig i detaljer og monologer.

Anders Rønnow Klarlund er født i 1971. Han har instrueret Strings, Besat, Den attende, og Hvordan vi slipper af med de andre.

Anders Rønnow Klarlund, De hengivne, Politikens Forlag, September 2009, 236 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.