// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: De der søger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Stephen King: De der søger

Skrevet af den 27. oktober 2016 – 07:29Ingen kommentarer

En mand dræber sin yndlingsforfatter. Stjæler hans penge og hans uudgivne manuskripter. 30 år senere, mens han sidder i fængsel på livstid for en anden forbrydelse, opdager en ung dreng kufferten med tyvekosterne. Men hvad sker der, når morderen prøveløslades, og opdager, at hans otiumsplaner er ødelagte?

Normalt ville jeg ikke spoile så meget i min sædvanlige indledende gennemgang af handlingen. I dette tilfælde er det dog uden betydning. De Der Søger er, som min kollega Martin Schjönning udtrykte det i hans anmeldelse på Planetpulp.dk, som at se en film med én, der har set den før, og ikke kan holde sin kæft. Handlingens uundgåelige møde mellem morderen Morris og den unge Pete foregribes i romanens første kapitler, med det resultat at den første tredjedel af bogen er reduceret til en ekstremt drøj gennemgang af Morris’ liv i fængslet, med flash backs til tiden før, og Petes liv med sin økonomisk udfordrede familie.

I andel del introduceres så Hodges, kendt fra seriens førte bog Mercedesmanden, som nogle har kaldt Kings første egentlige krimi. Hans rolle i De Der Søger er mildt sagt perifer, og kunne være udført af en hvilken som helst generisk detektiv/politimand/agent. Hvis man kunne lide Mercedesmanden, kan man med ro i sindet springe videre til seriens tredje bind End of Watch (engelsk titel), hvor det mere end hintes til at Brady Hartsfeld, skurken i Mercedesmanden, kommer til at spille en større rolle igen – og dermed også Hodges og hans kumpaner.

Jeg har ærlig talt intet pænt at sige om De Der Søger. Der er efterhånden en del enighed om at King er lidt af en hit-and-miss-forfatter, og i dette tilfælde er der helt klart tale om et miss. Hans narrativ er blottet for spænding, karaktererne er banale og flade og hans evindelige metalag om hvad litteratur er, og hvad det vil sige at være forfattere virker efterhånden bare forfængeligt og slidt. Det er mildt sagt irriterende, at han slipper af sted med at udgive den slags bras, når talentfulde amatører afvises på stribe af forlagene fordi, de er sværere at markedsføre.

Stephen King, De der søger, Hr. Ferdinand, september 2016, 481 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.