// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Harald Gilbers: Nat over Germania
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Harald Gilbers: Nat over Germania

Skrevet af den 5. oktober 2016 – 07:03Ingen kommentarer

Året er 1944, det er forår og stedet er Berlin. Det er bestemt ikke et sundt sted at opholde sig, når man er jøde, som hovedpersonen Richard Oppenheimer er. Men Berlin er lige præcis byen, han bor i sammen med sin kone Lisa – i det såkaldte jødehus. Han har klaret sig igennem krigen indtil videre, måske fordi hans kone ikke er jøde. Han er tidligere efterforsker ved politiet og var kendt for sin dygtighed. Men krigen satte en stopper for hans arbejde, for som jøde må han ikke arbejde inden for politiet.

En tidlig morgen ændrer livet sig radikalt endnu en gang for Oppenheimer, for Gestapo står i soveværelset og ’beder’ ham om at følge med. Det viser sig, at han skal bistå SS-manden Vogel, der er ansvarlig for efterforskningen af en række mord på unge piger. De myrdede piger har det til fælles, at deres lemlæstede kroppe bliver lagt ved mindesmærker for de faldne under 1. verdenskrig. Vogel har udvalgt Oppenheimer som rådgiver, både fordi han før 2. verdenskrig var kendt som en meget dygtig efterforsker og fordi han fra den tid har erfaring med efterforskning af en anden seriemorder.

Det bliver en vanskelig sag for Oppenheimer, for det viser sig, at alle de myrdede piger kan forbindes til nazistpartiet, og det er en farlig vinkel for Oppenheimer at påpege og efterforske.

Samtidigt med opklaringen skrider frem, forsvinder nogle af beboerne fra jødehuset, da de bliver deporteret. Lisa presser på for, at de skal få sat deres egen flugt i værk inden det er for sent. Oppenheimer har en god veninde, Hilde, som heller ikke er jøde, og hun har kontakter, der kan hjælpe både Oppenheimer og Lisa ud af Tyskland. Det bliver et kapløb med tiden, hvor Oppenheimer hele tiden må bevæge sig på en knivsæg for at undgå at komme galt afsted. Og kan han egentligt stole på Hilde?

Styrken i Nat over Germania er det helt fantastiske stemningsbillede, som forfatteren Harald Gilbers formår at skabe. Der er malende beskrivelser af en by i knæ, hvor jævnlige bombninger smadrer hjem og liv – og hvor livet for mange er slået i stykker. I denne mørke kontekst, slår seriemorderen de unge piger ihjel. Historien er spændende på den mere stille måde, hvor det faktisk er Oppenheimers liv og overlevelse, der blev mit fokus frem for jagten på morderen. Der er ingen tvivl om, at Harald Gilbers har researchet meget på den tidsepoke, og det beskriver han også sidst i bogen. Det giver et meget troværdigt billede og historien er af den slags, som bliver siddende i en.

Harald Gilbers, Nat over Germania, Forlaget Mrs. Robinson, 471 sider, april 2016, oversat af Jens von Freisleben

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.