// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Joyce Maynard: Bjerget bag huset
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Joyce Maynard: Bjerget bag huset

Skrevet af den 12. september 2016 – 07:45Ingen kommentarer

’”Du skal ikke regne med at finde en fyr som ham, når du begynder at date”, betroede den kvindelige tjener mig engang, da vores far havde inviteret os ud at spise på vores stamsted, Marin Joe’s. ”Den slags hænger ikke ligefrem på træerne”. Det faktum ville have fået vores mor til at drage et lettelsens suk.’

Ordene stammer fra en episode i Rachels barndom og kommer frem i hendes tilbageblik på sin barndom og tidlige ungdom. De er møntet på Rachels far, som har et godt øje til kvinder. Ordene er også et godt eksempel på forfatteren Joyce Maynards humoristiske anslag i en ellers alvorlig roman, som både er en spændende thriller og et familiedrama skrevet med stor indfølingsevne.

Rachel starter med at vokse op med sin mor, far og lillesøster Patty, og senere kun sin mor og søster, da forældrene bliver skilt pga. farens tilbagevendende utroskab. Patty er meget tavs og genert, men sammen med Rachel og til basketball kan hun folde sig ud.

Udgangspunktet i thrilleren er den sommer i 1979, hvor Rachel er 13 år og Patty er 11 år og hvor en seriemorder huserer på bjerget bag deres have. De to søstre er tæt knyttede og laver alting sammen – og deres leg foregår som regel på bjerget. Deres mor er mere eller mindre fraværende, da hun lider af en depression, og de to søstre klarer alting selv. Man kunne fristes til at sige, at de går for lud og koldt vand. Deres flotte far har travlt med sit arbejde, da han er politimand og ansvarlig for sagen om seriemorderen. Så Rachel og Patty ser ikke meget til ham. Hele byen er på den anden ende pga. mordene, og Rachels far er meget presset.

Sommeren 1979 er også det tidspunkt, hvor Rachel begynder at gå op i drenge, menstruation, og gerne vil være sammen med de andre piger i klassen i stedet for Patty. Rachel oplever en kort popularitet blandt pigerne i klassen, fordi hun (efter egen fantasi) fortæller historier fra farens arbejde med at opklare sagen om seriemorderen.

Det er også den sommer, hvor deres far er ved at blive slidt i stykker af arbejdet med at finde en morder, der ikke er til at finde – og Rachel forøger at hjælpe ham, hvilket får fatale følger for blandt andet hendes far.

Vi følger Rachel som voksen, 30 år senere, hvor hun vender tilbage til sin hjemby, for at give sin far oprejsning. Det er en spændende rejse, vi kommer med på, som også handler om ubetinget kærlighed, omsorg og at miste.

Joyce Maynard har skrevet en helt fantastisk historie, og jeg er vild med hendes blanding af thriller, familiedrama og indblik i mennesker. Jeg skal helt sikkert læse mere af hende.

Joyce Maynard, Bjerget bag huset, HarperCollinsNordic, 400 sider, dansk udgave august 2016, oversat af Didde Gaardsted.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.