// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alina Bronsky: BABA DUNJA og kærligheden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Alina Bronsky: BABA DUNJA og kærligheden

Skrevet af den 4. september 2016 – 07:22Ingen kommentarer

“En hjertegribende og underfundig fortælling om kærligheden og livet i dødszonen omkring Tjernobylværket”, skriver forlaget om den aktuelle roman BABA DUNJA og kærligheden.

Hjerteskærende oplever jeg ikke, at bogen er, der mangler dybde for at denne læser bliver ramt i hjertet, men den er i hvert fald underfundig, sødmefyldt, original og læseværdig. Og så sætter den gang i tankerne og minderne om dengang katastrofen indtraf og husker os på, at kærlighed kan optræde i mange forskellige skikkelser.

BABA DUNJA er en gammel kvinde, som er flyttet tilbage til en lille landsby indenfor dødszonen nær Tjernobyl. Trods den forgiftede jord dyrker hun frugt og grønt i sin have og klarer sig alene i det lille hus. Engang var hun gift og de nu voksne børn bor begge i udlandet. Selvom hun har valgt det stille liv på landet er hun optaget af folk omkring sig og interesseret i den store verden. Køber derfor altid en avis, når hun tager ind til byen Malysji for at hente post. En tur til byen er noget af en rejse. Alene det at gå til busstoppestedet tager hende godt 2 timer i gode tyske trekkingsko.

Det er BABA DUNJA der med en rolig, eftertænksom, og kærlig stemme fortæller historien. Vi hører om de slidte små huse, om naboens hane og dagens måltider. Vi hører om den tykke nabokone, om de få ældre mænd i byen, hvoraf den ene ønsker sig en ægtefælle og vi hører om de uventede gæster, der pludselig dukker op. BABA DUNJA er kvik og handlekraftig og man følger hende gerne over bogens 187 sider.

BABA DUNJA minder os læsere om kernekraftkatastrofen i 1986 i Ukraine i det daværende Sovjetunionen – om dengang et stort område blev ubeboeligt på grund af den høje radioaktivitet. Læsningen fik i hvert fald mig til at følge op på, hvad der skete dengang. Jeg stødte blandt andet på fortællinger om ukrainske beboere, der stadig bor indenfor dødszonen og fortællinger om tilbageflyttere som BABA DUNJA. Det er ældre mennesker, der klarer sig for ganske få midler. Folk der ikke frygter strålingsfaren, da de alligevel skal dø. Læs den glimrende artikel på Politiken om tilbageflyttere.

Forfatteren bor i Berlin, har russiske rødder, men flyttede til Tyskland som stor pige. Hun har skrevet flere anmelderroste og populære romaner, hvor BABA DUNJA og kærligheden er den første der udkommer på dansk. Bogen er indstillet til Deutscher Buchpreis 2015.

Alina Bronsky, BABA DUNJA og kærligheden, Kristeligt Dagblads Forlag, August 2015, 187 sider, Oversat fra tysk af Jacob Jonia

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.