// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Trier Mogensen: Den store joker
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Biografi, Politik & debat, Politisk biografi

Lars Trier Mogensen: Den store joker

Skrevet af den 3. september 2016 – 07:25Ingen kommentarer

Politiske kommentatorer over det meste af verden har set med forundring på det amerikanske primærvalg. Republikanerne har sat byggematadoren og reality-tv stjernen Donald Trump i spidsen for deres forsøg på at generobre verdens mægtigste embede. En mand, der er foragtet og hadet af mange på begge amerikanske politiske fløje. Hadet på grund af hans storskrydende praleri, udtalte narcissisme og foragt for mindretal, kvinder og alle der ikke tænker som ham selv. Og hadet fordi han personificerer en tendens i tiden.

Politik bliver mere og mere et show, bundet op på publicity og gennemslagskraft i medierne. Og gennemslagskraft det har han, blandt fordi han siger de mest outrerede ting om sine politiske modstandere.

Lars Trier Mogensen har fulgt Trump gennem en årrække, læst tusindvis af artikler, set ham tale og studeret ham på filmklip. Mogensen er fascineret, men deler bekymringen for, hvad der sker med USA og resten af verden, hvis det utænkelige skulle ske i november.

Med et originalt greb tegner han et spændende og indsigtsfuldt portræt. Han baserer portrættet på syv temaer med afsæt i de mange voldsomme udfald mod præsidentkandidaten, som har floreret i den amerikanske debat. Trump er sammenfattende blevet kaldt opportunist, arbejderist, narcissist, fascist, sexist, racist og anarkist. Hvert enkelt tema belyser karaktertræk ved Trump, som har præget hans liv og opstigning i forretningsverdenen og det politiske univers.

Mogensen er ikke fordømmende, men beskriver nøgternt og overbevisende de syv temaer, mens han trækker tråde ud til filosofi, historie, skønlitteratur med mere. På bogens kun 166 sider når man således vidt omkring, men den stramme komposition betyder, at man aldrig mister overblikket.

Bogens konklusion er, at man ikke kan beskylde Trump for at have forvrænget og forvandlet det amerikanske demokrati. Han er derimod vokset ud af det, som et produkt af en udvikling, der kan true med at undergrave selvsamme demokrati. Læs bogen og bliv klogere på USA og Trump. Og lad os så krydse fingre for, at han bliver sendt ud i det politiske mørke igen i november, når amerikanerne går i stemmeboksen.

Læs også vores anmeldelse af Michael D’Antonios bog om Trump her.

Lars Trier Mogensen: Den store joker. Et politisk portræt af Donald J. Trump. Gyldendal. 166 sider. 2016.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.