// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Julia Lahme: Sig farvel – Hvad præster ved om sorg
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Julia Lahme: Sig farvel – Hvad præster ved om sorg

Skrevet af den 21. september 2009 – 07:00Én kommentar

Da jeg sidder med den lille lyseblå bog foran mig og skal i gang med at læse, virker den pludselig frygtelig tung. Jeg overvejer at vente lidt med at gå i gang, tænker på om der ikke er noget andet jeg kan give mig til. For den lille lyseblå bog handler om sorg – om døden og om at sige farvel.

Mange mennesker har svært ved at tale om døden, svært ved at rumme andre menneskers sorg – man tør ikke gå ind i den smerte der følger med. Men for mennesker der rammes af den dybe altopslugende sorg, er der ikke noget valg. Der er ikke noget andet man lige kan give sig til. Sorgen bliver en del af livet, som må håndteres, men hvordan?

Den lille lyseblå bog hedder Sig farvel, den udkommer i dag og er skrevet af Julia Lahme, som mistede sin mor for 4 år siden. Med udgangspunkt i hendes egen sorg og tab, opsøger hun en række præster for at få svar på de store spørgsmål omkring det at sige farvel og om den sorg der forandrer en for altid.

Jeg er glad for, at jeg satte mig ned og læste bogen, for selvom jeg efter et par sider, sad med tårerne trillende ned af kinderne, er det meget smukt og livsbekræftende at læse om Julias samtaler med de seks forskellige præster. De taler om at gå ind i sorgen, lade den være en del af livet, lade den følges ad med glæden og taknemmelighed over at have elsket et andet menneske så højt. Om den hjemløse kærlighed og om sms’ er der er sendt til lukkede telefoner, med en afsender – men uden modtager.

Julia Lahme bruger sine egne oplevelser i samtalerne med præsterne, hendes sorg er udgangspunkt for de store spørgsmål, men det er ikke kun hendes sorg det handler om. Samtalerne er vedkommende for alle som har mistet, eller som gør sig tanker om livet og døden, om kærligheden og sorgen.

Forfatteren runder bogen af på en fin måde, med et smukt billede af hvordan hun finder sig selv på den anden side af sorgen – hun har fundet en vej igennem mørket – ud i lyset, ud i det liv der går videre og med den erkendelse, at når båden gynger – gælder det om at gynge med…

Julia Lahme er født i 1977, hun er cand.mag i etnologi og er kendt for bogen: ”Hvor lagde jeg babyen?”
Julia Lahme, Sig farvel – Hvad præster ved om sorg, Pretty Ink, 2009, 145 sider

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.