// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michel Roux: Mit franske køkken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Michel Roux: Mit franske køkken

Skrevet af den 25. oktober 2015 – 07:53Ingen kommentarer

Michel Roux er lidt af en institution indenfor det finere franske cuisine. Han er opvokset i Frankrig, men flyttede til England sammen med sin bror, og de to har sammen haft to michelinstjernede restauranter i England. De har også uddannet en god portion britiske stjernekokke, som fx Gordon Ramsay. Så det er en sværvægter indenfor madlavningens højere luftlag, der her har skrevet bogen ‘Mit franske køkken’.

‘Mit franske køkken’ er klassisk, fransk hjemmekøkken med en skelen til det finere franske. Der er ingen svinkeærinder udi molekylær gastronomi eller omveje forbi nyt nordisk køkken, ikke noget italiensk og ingen asiatisk inspirerede retter. Kun fransk.

Mange af retterne er så tilpas hjemlige og gammeldags, at de måske kan gå ind under en kategori som den franske version af mormorkøkkenet, men alligevel er de noget finere end det. Det er jo som sagt en af sværvægterne indenfor det franske cuisine, der har forfattet bogen, så selv hverdagsretter bliver til lidt mere end bare hverdag. Sværhedsgraden ligger en smule over hvad man ellers ville finde med hverdagsmad – ikke sådan forstået at det er svært, men når man i en suppeopskrift kan risikere at skulle bruge flambering som en af teknikkerne, så er vi alligevel lidt ude over det helt basale niveau.

Som sagt er vi ovre i det lidt gammeldags køkken. Som oftest når der udgives en ny kogebog med gamle retter, så er de blevet opdateret til at passe til moderne ganer og øjne. Men her er opdateringen ikke rigtigt sket, givetvis fordi forfatteren er en ældre herre og altid selv har lavet maden på den måde. Men det gør, at jeg personligt ikke finder alle opskrifterne lige inspirerende – jeg tror simpelthen ikke at jeg er gammel nok til at servere retter som fisketerrine, pate bagt i butterdej, et tårn af vandbakkelser, etc. Det er langt fra alle opskrifterne, der lider under det, men det er nok til at præge helhedsindtrykket.

Men derudover er der intet galt med at mestre klassikere som bearnaise sauce, bouillabaisse, løgsuppe og ratatouille, der er jo en grund til at de er blevet klassikere – det er god mad! Det er lækre retter, som tåler tidens tand, og når de serveres af en mester som Michel Roux, kan man se hvorfor.

Michel Roux, Mit franske køkken, Nyt Nordisk Forlag, 2015

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.