// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Bjerre Poulsen: Vietnamkrigen – En international historie 1945-1975
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Niels Bjerre Poulsen: Vietnamkrigen – En international historie 1945-1975

Skrevet af den 10. marts 2015 – 10:49Ingen kommentarer

Amerikanerne kan her i marts 2015 ‘fejre’ 50-årsdagen for, at de første amerikanske soldater gik i krig i Vietnam, og kan i april – givetvis med mere entusiasme – fejre 40-årsdagen for, at de sidste soldater trak sig ud igen. Et sådant sammentræf af årsdage er en fin anledning til at udgive en bog om krigen i Vietnam, og de politiske omstændigheder, der omgav den både før og under krigen. Og det er netop hvad den danske forfatter Niels Bjerre Poulsen gør med bogen Vietnamkrigen – En international historie 1945-1975.

Selvom Vietnamkrigen for de fleste er defineret af amerikanernes militære engagement i krigen fra 1965-1975, så var krigen meget mere end det. Den startede længe før amerikanerne sendte soldater til landet, og havde politiske og ideologiske tråde til langt flere lande end bare Vietnam og USA. Amerikanernes engagement er bestemt ikke en lille del af historien om konflikten, men for at forstå krigen, er det nødvendigt at kigge en del længere tilbage end 1965.

Niels Bjerre Poulsen starter således med en introduktion til Vietnams historie, og fortsætter videre op til da franskmændene gjorde deres indtog i landet. Indføringen i baggrunden er meget kort, men giver læseren en god ide om de konfliktende interesser, der ulmede allerede før krigen, både nationalt og internationalt. Herfra bevæger forfatteren sig videre til den egentlige krig, som startede i efterdønningerne af 2. verdenskrigs afslutning.

Vietnams kamp for selvstændighed eskalerede indtil landet var blevet en skueplads for en magtkamp på flere fronter mellem verdens stormagter. Det skete selvom landet på daværende tidspunkt set ud fra dets ressourcer og geografiske placering ikke var så strategisk attraktive, at det i sig selv retfærdiggjorde den aggressive internationale interesse. Men ikke desto mindre førte mere og mindre presserende politiske interesser stormagterne imellem til, at Vietnam politisk, ideologisk og militært blev til en slagmark.

Bogen er skrevet grundigt med en god portion detaljer, henvisninger, noter, etc., men det bliver aldrig tørt. Tværtimod virker bogen særdeles velresearchet og interessant. Det vidner bogens undertitel – ‘En international historie’ også om, for Niels Bjerre Poulsen fokuserer ikke udelukkende på én side af sagen. Han fortæller om beslutninger og bevæggrunde fra alle krigens signifikante parter, hvilket gør bogen til et velafrundet og spændende bekendtskab.

Niels Bjerre Poulsen er lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, og har flere udgivelser om amerikansk historie og politik bag sig.

Niels Bjerre Poulsen, Vietnamkrigen – En international historie 1945-1975, Gyldendal, marts 2015, 580 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.