// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » NoViolet Bulawayo: Vi skal have nye navne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

NoViolet Bulawayo: Vi skal have nye navne

Skrevet af den 19. november 2014 – 07:31Ingen kommentarer

En flot debut fra forfatterinden NoViolet Bulawayo!

Vi skal have nye navne er en god historie, som fortjener at blive læst af alle, der holder af hverdagsfortællinger fra en af verdens fattige og usikre kroge: Zimbabwe.

Fortællingen er fortalt af pigen Darling og det er så fint at opleve Zimbabwe og senere Amerika med barnets umiddelbare, naive og særligt børnelogiske tilgang til livet og verden.

Stærkest står de dele af bogen, der foregår i Zimbabwe. Her er Darlings verden slået i stykker efter at paramilitære grupper under borgerkrigen har smadret den landsby hun boede i. Nu bor hun i en slumby med sin mor – hendes far er flygtet til Sydafrika (kommer senere i bogen tilbage som en skygge af sig selv med Sygdommen!). Darling leger med vennerne fra slumbyen, stjæler frugt og ser undrende til, da veninden Chipos mave begynder at vokse. Irriterende er det at Chipo ikke længere vil lege og derfor må barnet ud og væk – det indebærer blandt andet en stålbøjle.

Darling rejser som teenager til Amerika – landet hun har længdes efter nærmest altid – i hvert fald siden hendes faster Fostalina flyttede dertil. I Amerika oplever hun sne og den scene beskrives fint om end det nok ikke er det mest originale eksempel på ”Afrika møder Vesten”.

Inden afrejsen lover Darling vennerne at sende breve, og løftet holder hun i starten. Men selvom hun længes efter sin slumby og sine venner holder hun efter nogle måneder op med at skrive. Det viser sig at være svært at skrive breve, når virkeligheden ikke lever op til drømmene og forventningerne. Darling erfarer nemlig gradvist, at Amerika ikke er lutter cola og lykke, at sproget er en barriere ”engelsk er som en kæmpestor jerndør, som man hele tiden mister nøglen til” og at boliger ikke alle er som på film, men også kan være lavet af træplanker med mug på ”der lugter grimt, når det regner”.

NoViolet Bulawayo (1981) er født og opvokset i Zimbabwe. Hun underviser i dag på Stanford universitetet i Californien. Bogen modtog i marts 2014 Hemingway Foundation/PEN Award for bedste debutroman og i 2013 var romanen shortlistet til MAN Booker prisen. Jeg kan ikke forestille mig andet end at bogen også vil blive godt modtaget her i Danmark.

Alt i alt en god bog fra en forfatter jeg håber at læse mere af.

NoViolet Bulawayo, Vi skal have nye navne, Forlaget Republik, Oktober 2014, 265 sider, Oversat fra engelsk af Francois-Eric Grodin.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.